zakładanie akwarium Krzysiek0507
Re: zakładanie akwarium Krzysiek0507
Jeszcze mam jedną kwestię, chciałbym prosić kogoś z Was aby mi przybliżył jak cenowo wygląda zrobienie sumpa do akwarium, ponieważ filtr który chce kosztuje 650 zł i myślę czy nie lepiej wyjdzie właśnie ta druga filtracja?
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3
- GG: 0
Nie wiem czy Ci się to opłaca, jak pamiętam miałeś kupić "gotowy" baniak.
1. Nie wiem jak planujesz spływ, ale to albo wklejenie komina i 3 dziur w dnie, albo pudełko przelewowe a tu spływ, tak czy siak ingerencja w szkło i utrata gwarancji na baniak ( więc lepiej robić "górę" też na zamówienie czyli o przynajmniej 150 zł drożej)
2. Koszt drugiego baniaka na sump w Twoim przypadku ok. 120 litrów z wklejonymi komorami czyli kolejne ~ 200 zł
3. Pompa najlepiej z zapasem czyli przynajmniej 250 zł
Tak myślę, że wszystko to jakieś ~ 600 zł bo jeszcze
rurki,złączki, uszczelniacze czyli jeszcze z jakieś 150 zł.
1. Nie wiem jak planujesz spływ, ale to albo wklejenie komina i 3 dziur w dnie, albo pudełko przelewowe a tu spływ, tak czy siak ingerencja w szkło i utrata gwarancji na baniak ( więc lepiej robić "górę" też na zamówienie czyli o przynajmniej 150 zł drożej)
2. Koszt drugiego baniaka na sump w Twoim przypadku ok. 120 litrów z wklejonymi komorami czyli kolejne ~ 200 zł
3. Pompa najlepiej z zapasem czyli przynajmniej 250 zł
Tak myślę, że wszystko to jakieś ~ 600 zł bo jeszcze
rurki,złączki, uszczelniacze czyli jeszcze z jakieś 150 zł.
- 0
Mann am Boden
No i będziesz go musiał czymś zasypać... co też niesie koszty... a jak kubeł kupisz to będzie on zasypany... chyba, że używka...
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 40
Nie wiem czy coś wniesie do tematu, ale warto przeczytać
http://forum.klub-malawi.pl/filtr-kaset ... 23333.html
http://forum.klub-malawi.pl/filtr-kaset ... 23333.html
- 0
Bez komina też da radę. Woda wcale nie musi przelewać się przez komin.
- 0
Cześć
Mam prośbę, czy ktoś z Was mógłby przybliżyć mi koszty wykonania samodzielnie stelażu drewnianego / szafki pod akwarium? Bardzo mi na Tym zależy!!!!
Z góry dzięki
Mam prośbę, czy ktoś z Was mógłby przybliżyć mi koszty wykonania samodzielnie stelażu drewnianego / szafki pod akwarium? Bardzo mi na Tym zależy!!!!
Z góry dzięki

- 0
- Czasami zagląda
Witam koleżanki i koledzy! :P
Mam mały dylemat czy lepiej kupić jeden duży filtr kubełkowy UNIMAX 700 czy dwa mniejsze za ok 350 zł ?
Mam mały dylemat czy lepiej kupić jeden duży filtr kubełkowy UNIMAX 700 czy dwa mniejsze za ok 350 zł ?
- 0
- Czasami zagląda
Dwa są bezpieczniejsze - jeden padnie drugi utrzyma resztę - np. 2 jbl1501e można nabyć już za ok 400 zł a nawet trochę mniej za szt-( nadfiltracji nigdy za wiele 

- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
adams2121 pisze:Dwa są bezpieczniejsze - jeden padnie drugi utrzyma resztę - np. 2 jbl1501e można nabyć już za ok 400 zł a nawet trochę mniej za szt-( nadfiltracji nigdy za wiele
Zapomniałem dodać iż jeden filtr już posiadam ze starego zbiorniczka, jest to EHEIM 2224 który także będzie pracować na nowym baniaku

- 0
- Czasami zagląda
w mojej 750 jest fx6 +eheim 2075 - biolog + turbofilter 1500 = szału nie ma, zastanów się poważnie nad czymś wiekszym
ja zastanawiam sie czy eheima nie zamienić na cos wiekszego - 2080 czy jbl 1901
2224- za mały cobyś z nim nie zrobił (sprzedaż ) i kupno czegoś większego
ja zastanawiam sie czy eheima nie zamienić na cos wiekszego - 2080 czy jbl 1901
2224- za mały cobyś z nim nie zrobił (sprzedaż ) i kupno czegoś większego
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie