Pierwsze akwarium - pomocy
Re: Pierwsze akwarium - pomocy
tomek62 pisze:Witaj. Słone, to trochę wyższa szkoła jazdy. Najlepiej rób wszystko etapami.
1. Wybierz szkło. Im większe, tym łatwiej utrzymasz parametry.
2. Dobierz obsadę i ilość ryb/ krewetek.
3. Wybierz rośliny które Ci się podobają.
4. Dobierz filtrację odpowiednią do litrażu i ilości ryb.
5. Znając wymagania roślin które wybrałeś wybierz oświetlenie odpowiednie dla nich. Nawiasem mówiąc wybierz rośliny prostsze w chodowli.
6. Skompletuj aranżacje. Jeśli kamienie, to sprawdź czy są odpowiednie/nie zatwardzają wody.
7. Najważniejsze. Dużo czytaj o zakładaniu zbiorników, cyklu azotowym, z różnych źródeł. Pytaj. Szkoda wywalić chajs w błoto i zniechęcić się na początku. Budżet masz bogaty. Jeszcze brakuje tylko wiedzy i doświadczenia. Wszystko przed tobą. Akwarystyką uczy pokory i cierpliwości.
Pozdrawiam
Dzieki za komentarz, z tego co piszecie to nie ma sensu isc w strone kupna zestwu bo polowe wyrzuce np https://www.juwel.pl/produkty/akwaria/r ... mne-drewno
tu jest juz swiatlo, grzalka i filtr z pompka. Lepiej kupic odzielnie elementy czy takei na start wystarcza. Wiecie, w sklepie , sprzedawca moze wcisnac wszystko jak sie ktos nie zna :P
A powiedzcie czy potrzebuje CO2 w sensie butla dyfuzor etc?
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 0
- GG: 0
jurkin pisze:szalas1981 pisze:i jeszcze jedno: wypukle akwarium czy proste ? co lepsze
Proste, wypukle zniekształca odraz, i obserwacja jest mało komfortowa, moim zdaniem, ale kto co lubi
A poza tym, czasami trzeba też odłowić rybki siatką i weź wtedy odłów z akwarium półokrągłego. Jak najbardziej jestem za prostym akwarium.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Zgadzam się też w 100% z ty, co Ci napisał Awokado. Większe akwarium, jest zdecydowanie łatwiej utrzymać w równowadze biologicznej. Pracy jest niewiele więcej, albo i wcale w porównaniu do mniejszego akwarium. Jeśli masz kasę i miejsce w domu, to zdecyduj się na jak największy zbiornik. Ja bym tak zrobiła na Twoim miejscu. Kiedyś nie miałam takiej wiedzy i zaczynałam od 24 litrów, zwiększałam akwaria etapowo, a to w sumie najwięcej kasy pochłania. Lepiej raz, a większe zamówić.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Kupno zastawu ma swoje plusy i minusy, plusem jest że dostajesz akwarium z szafką i pokrywą pasującą do siebie wzornictwem, minusem jest to że trzeba zmodyfikować oświetlenie, jeżeli będzie taka potrzeba i filtracje.
Zrobienie ładnej szafki, jeżeli nie będziesz jej robić sam, też pociągnie jakieś koszta, musisz to uwzględnić przy wyborze zestaw czy osobno.
Zrobienie ładnej szafki, jeżeli nie będziesz jej robić sam, też pociągnie jakieś koszta, musisz to uwzględnić przy wyborze zestaw czy osobno.
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 146
szalas1981 pisze: Lepiej kupic odzielnie elementy czy takei na start wystarcza
Masz całkiem rozsądny budżet, żeby ograniczać się do 240 litrów.
Ale wracając do pytania - tak, taki zestaw na start wystarczy, to co jest w nim pozwoli na "umiarkowanego" roślinniaka z prostymi w uprawie chwastami, ten filtr jest godny polecenia i przy umiarkowanej, dobranej do wielkości szkła obsadzie spokojnie da radę, a zintegrowana grzałka w zupełności wystarczy.
- 0
Mann am Boden
miewan pisze:szalas1981 pisze: Lepiej kupic odzielnie elementy czy takei na start wystarcza
Masz całkiem rozsądny budżet, żeby ograniczać się do 240 litrów.
Ale wracając do pytania - tak, taki zestaw na start wystarczy, to co jest w nim pozwoli na "umiarkowanego" roślinniaka z prostymi w uprawie chwastami, ten filtr jest godny polecenia i przy umiarkowanej, dobranej do wielkości szkła obsadzie spokojnie da radę, a zintegrowana grzałka w zupełności wystarczy.
Zawsze mozna dolozyc jak czegos zabraknie nie? albo wymienic? czy nie da sie ?
A co myslicie o tle strukturalnym klejonym do szyby wewnatrz akwarium? robi sie tka czy lepiej przeswit? Za akwarium jest umalowana sciana

Pytanie wazne: czy robi sie test szczelnosci? producent niby daje gwarancje ale powodz w nowym mieszkaniu to slabo

- 0
- Czasami zagląda
Każde kolejne dokładanie/zamiana wiąże się z ekstra $$$$$ wydanymi. A tych zawsze brakuje
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
No dobra, pytanie z innej beczki
Rozumiem ze warstwy 'gleby ' ida tak
Substrat - ziemia
Na substrat zwirek
A ile cm czego i jaka roznica poziomow (spadek) ?
Dzieki
Rozumiem ze warstwy 'gleby ' ida tak
Substrat - ziemia
Na substrat zwirek

A ile cm czego i jaka roznica poziomow (spadek) ?
Dzieki
- 0
- Czasami zagląda
Witaj. 2cm ziemi wystarczy. Ważne, by ziemia nie była przy szybie czołowej i bocznych. W tych szczelinach sypiemyżwir docelowy. Należy zachować spadek ku szybie czołowej. Z tyłu nasyp 5 cm żwiru, z przodu 4-5cm. Co do tła strukturalnego to zdania są podzielone. Zabiera cenne miejsce wewnątrz baniaka. Jest duże prawdopodobieństwozaklinowania się ryby, lub krewetki, przeszukuj internet i decyduj.
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 39
Hej
Dzieki. Tak zrobie z podlozem, dziekuje za podpowiedz.
Pierwsze zakupy zrobione
korzonki:)
https://ibb.co/Jz76rqn
Powiedzcie jak najlepiej 'zamontowac' korzenie bo wime ze moga wyplywac. Nie chce zadnych kamieni narazie wprowadzac. Jedni mowia o postawkach od doniczek zakopanych w podlozu czy plexi. I do tego korzenie przyczepione.
A jak Wy byscie zrobili?
doradzcie tez co z fauna
?
Chcialem krewetki (red cherry etc) i rybki ale w sklepie mi odradzaja. Naprawde krewetki zostana pozarte? Jakie rybki byscie dali? Maja byc kolorowe i duuuuzo :P
Dzieki za podpowiedzi a ze marudny jestem to sorka
Dzieki. Tak zrobie z podlozem, dziekuje za podpowiedz.
Pierwsze zakupy zrobione

https://ibb.co/Jz76rqn
Powiedzcie jak najlepiej 'zamontowac' korzenie bo wime ze moga wyplywac. Nie chce zadnych kamieni narazie wprowadzac. Jedni mowia o postawkach od doniczek zakopanych w podlozu czy plexi. I do tego korzenie przyczepione.
A jak Wy byscie zrobili?
doradzcie tez co z fauna

Chcialem krewetki (red cherry etc) i rybki ale w sklepie mi odradzaja. Naprawde krewetki zostana pozarte? Jakie rybki byscie dali? Maja byc kolorowe i duuuuzo :P
Dzieki za podpowiedzi a ze marudny jestem to sorka

- 0
- Czasami zagląda