rozterki Windusa
Re: rozterki Windusa
Witam,
Anomis Erosa pielęgniczki kakadu już dłuższy czas chodzą mi po głowie.
miewan korzeni mi nie brakuje także chyba zrobię jak obaj doradziliście i dam sporo korzeni.
Samo akwarium wygląda tak:
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Zapomniałem otworzyć szafkę ale z tyłu są otwory do przeciągnięcia węży od filtra zewnętrznego, na blacie z też są otwory bo blat jest trochę dłuższy niż podstawa akwarium, można swobodnie poprowadzić przewody "za plecami" zbiornika.. Niestety pokrywa składa się z jednego elementu i trzeba ją całą podnosić żeby cokolwiek zrobić wewnątrz. Jak już pisałem zamontowałem dwie świetlówki 18W 6500K. Mam jeszcze do niego fototapetę ale ją odkleiłem.
Szefuncio zakupił oto taki piękny filtr:
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Posiada trzy koszyczki, węże i pełen osprzęt taki jak deszczownia itp.
Mam także trochę żwirku:
W środkowym wiaderku mój żwirek, ceramika, kulki gliniane, matrix i wata.
W prawym żwirek szefa, jakiś mały korzeń, wkład węglowy i czarna gąbka którą chce (szef) włożyć do filtra.
Po lewej kamienie, kokosy itp. mam tego jeszcze dużo
Ale zastanawiam się czy nie użyć piasku kwarcowego, który miałem zastosować przy hodowli Pundamilii:
viewtopic.php?f=65&t=1927&start=20
W sumie mam wszystko: akwarium, filtr, grzałkę, oświetlenie i zacznę niedługo działać.
Tylko nie za dużo bo jestem w pracy i by było
Jeśli nie zanudziłem swoim postem to jeszcze mam pytanie co z pokazanych wkładów do filtra najlepiej zastosować i w jakiej kolejności?
Anomis Erosa pielęgniczki kakadu już dłuższy czas chodzą mi po głowie.
miewan korzeni mi nie brakuje także chyba zrobię jak obaj doradziliście i dam sporo korzeni.
Samo akwarium wygląda tak:
Zapomniałem otworzyć szafkę ale z tyłu są otwory do przeciągnięcia węży od filtra zewnętrznego, na blacie z też są otwory bo blat jest trochę dłuższy niż podstawa akwarium, można swobodnie poprowadzić przewody "za plecami" zbiornika.. Niestety pokrywa składa się z jednego elementu i trzeba ją całą podnosić żeby cokolwiek zrobić wewnątrz. Jak już pisałem zamontowałem dwie świetlówki 18W 6500K. Mam jeszcze do niego fototapetę ale ją odkleiłem.
Szefuncio zakupił oto taki piękny filtr:
Posiada trzy koszyczki, węże i pełen osprzęt taki jak deszczownia itp.
Mam także trochę żwirku:
W środkowym wiaderku mój żwirek, ceramika, kulki gliniane, matrix i wata.
W prawym żwirek szefa, jakiś mały korzeń, wkład węglowy i czarna gąbka którą chce (szef) włożyć do filtra.
Po lewej kamienie, kokosy itp. mam tego jeszcze dużo

Ale zastanawiam się czy nie użyć piasku kwarcowego, który miałem zastosować przy hodowli Pundamilii:
viewtopic.php?f=65&t=1927&start=20
W sumie mam wszystko: akwarium, filtr, grzałkę, oświetlenie i zacznę niedługo działać.
Tylko nie za dużo bo jestem w pracy i by było

Jeśli nie zanudziłem swoim postem to jeszcze mam pytanie co z pokazanych wkładów do filtra najlepiej zastosować i w jakiej kolejności?
- 0
Windus pisze: to jeszcze mam pytanie co z pokazanych wkładów do filtra najlepiej zastosować i w jakiej kolejności?
Nie wiem jaki jest kierunek wody w tym chińczyku (generalnie chwalony filtr), ale wydaje mi się że sprzedawano go z mediami.
Jeżeli jednak masz do dyspozycji tylko to co na zdjęciach to układasz je od rzadkich do gęstszych, czyli najpierw wyłapujące duże potem średnie a na końcu małe farfocle

Wata i węgiel to krótkotrwałe, ale "szybkoklarujące" wkłady, chociaż w niektórych krajach węgiel jest traktowany jako wkład na dłuuugi czas (ostatni koszyk dla ruchu wody).
Wcześniej ceramika i matrix, a jako pierwsza gąbka (choć tą lepiej pacnąć na prefiltr).
- 0
Mann am Boden
Pierwszy kubełek jaki miałem to HW303. Podłączony był do 112l brutto. Wszystko ok. Robił swoje. Po około 2,5 roku pracy był problem z przyciskiem pompki. Nie wracał na swoje miejsce. Obecnie śmiga u kolegi i jest z niego zadowolony.
Moja mama ma HW302 podłączony do szkiełka z żółwiem czerwonolicym. Mieli ładnie, jednak trzeba go czyścić raz na 3 miesiące (chodzi bez prefiltra). W każdym koszyku jest fizelina, poza tym w dolnym gąbka, a w środkowym i górnym ceramika.
Dla mnie jedyną istotną wadą HW jest zużycie prądu.
Moja mama ma HW302 podłączony do szkiełka z żółwiem czerwonolicym. Mieli ładnie, jednak trzeba go czyścić raz na 3 miesiące (chodzi bez prefiltra). W każdym koszyku jest fizelina, poza tym w dolnym gąbka, a w środkowym i górnym ceramika.
Dla mnie jedyną istotną wadą HW jest zużycie prądu.
- 0

Witam,
Akwarium ma żwirek, korzenie i kamienie. Dziś może szefu zaleje je wodą bo ja jadę w trasę. Filtr jest nowy a żwir wyparzony. Niektórzy polecają żeby myć stary filtr w nowym akwarium, ja takiej opcji nie mam. Myślę, nad zainwestowaniem w bakterie co myślicie o Seachem Stability?
A może coś innego?
Akwarium ma żwirek, korzenie i kamienie. Dziś może szefu zaleje je wodą bo ja jadę w trasę. Filtr jest nowy a żwir wyparzony. Niektórzy polecają żeby myć stary filtr w nowym akwarium, ja takiej opcji nie mam. Myślę, nad zainwestowaniem w bakterie co myślicie o Seachem Stability?
A może coś innego?
- 0
To dobry wybór,
ja jednak poszedłbym w firmę od efektywnych mikroorganizmów i za podobną cenę nabył :
Microbe-lift Nite-Out II ( i nie dla tego, że akurat wystawiłem na sprzedaż
) - po prostu płyn jest zawiesiną żywych bakterii Nitrosomonas Nitrospira ( z datą przydatności !), wydajnych kolonizatorów filtra i podłoża działając w tlenie i beztlenie , szybciutko zbijając poziom amoniaku i azotynów, więc masz szansę zapobiec przywarom świeżynek ( podatność na zakwit i atak "szybkich" glonów).
Skoro już Seachem można wpakować do filtra de*nitrade tyle, że dla beztlenów przepływ nie mógłby być większy niż 200 l/h bo powyżej lepiej sprawdzi się matrix ( ale ten masz ), a i tak powinieneś wykonać "szczepienie".
ja jednak poszedłbym w firmę od efektywnych mikroorganizmów i za podobną cenę nabył :
Microbe-lift Nite-Out II ( i nie dla tego, że akurat wystawiłem na sprzedaż

Skoro już Seachem można wpakować do filtra de*nitrade tyle, że dla beztlenów przepływ nie mógłby być większy niż 200 l/h bo powyżej lepiej sprawdzi się matrix ( ale ten masz ), a i tak powinieneś wykonać "szczepienie".
- 0
Mann am Boden
Akwarium zalane. Trochę roślin posadziłem, zastanawiam się czym je na początku nawozić. Może coś z potasem w połowie dawki? Ryby przyjdą później.
- 0
NATURALNY nawóz jest najlepszy - nie trujesz ryb, nie martwisz się że coś pójdzie nie tak
moje akwaria są tego dowodem
moje akwaria są tego dowodem
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
adams2121 przy poprzednim restarcie akwarium robiłem wg tego schematu:
http://www.holenderskie.pl/?m=4/a/28
I na innym forum czytałem o nawożeniu potasem.
Co do rybek to chyba wpuszczę kakadu 2+1 i zastanawiam się nad neonkami. Co sądzicie? Jaką ilość tych drugich można wpuścić do 120l? No i oczywiście otoski.
http://www.holenderskie.pl/?m=4/a/28
I na innym forum czytałem o nawożeniu potasem.
Co do rybek to chyba wpuszczę kakadu 2+1 i zastanawiam się nad neonkami. Co sądzicie? Jaką ilość tych drugich można wpuścić do 120l? No i oczywiście otoski.
- 0
ja nie stosuje żadnego schematu, oświetlenie mam ok 0,3w/l nie dodaje nic a np lotosu liść ma wymiary ok 20*10 cm - po wczorajszej przycince zostało tylko kilka liści, ponad 20 poszło do kosza
dodam że ryby i ich ilość dają tyle nawozu że nic nie trzeba - filozofia akwarium
dodam że ryby i ich ilość dają tyle nawozu że nic nie trzeba - filozofia akwarium
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Masz baniaczek w domu, przy podmiance zachowaj zlewkę i zawieź ją do pracy, poświęcić też jedno z używanych medii filtracyjnych ( najlepiej gąbkę wymieniając ją w domu na nową) i zapakój do pracownianego chińczyka, dla wzmocnienia dodaj nowych kropli, które już dostałeś i obejdzie się bez schematu a zbiornik szybko wystartuje.
co do neonków - każdą na ile nie będzie Ci szkoda kasiory im większe stado tym ciekawiej, otoski nie mniej niż 5
co do neonków - każdą na ile nie będzie Ci szkoda kasiory im większe stado tym ciekawiej, otoski nie mniej niż 5
- 0
Mann am Boden