Start akwarium 54l dla początkującego
Start akwarium 54l dla początkującego
Witam.
Więc jak w temacie. Kupiłem akwa 60x30x30. Tak, wiem pewnie małe, ale.. puki co mam na takie miejsce i ograniczony budżet. Jest to akwarium bardziej dla corki by sie cieszyła. W salonie czeka komoda na około 700l tylko, że bez doświadczenia nie odważył bym się tego odpalić. Docelowo hmm wysoka półka- dyskowce (moje mażenie)
Ale do rzeczy..
Przeczytałem pół internetu i czym więcej czytam tym mniej wiem. Dlatego liczę na was.
Rybki jakie chciałbym mieć to neonki.
Podobają mi się czerwone aczkolwiek Innesa też mogły by być. I teraz pytanie czy mogą być tam tylko neonki? Powiedzmy około 15 sztuk. Czy celowac w coś innego? Proszę o rady.
Akwa przyjdzie w przyszłym tygodniu.
Chciał bym zasypać i zalać tak aby sprawdzić parametry wody.
Mało informacji jak na ten czas, ale na razie to etap planowania. Gdy będzie wiadomo jakie ryby, będziemy dyskutować dalej.
Pozdrawiam Damian
Więc jak w temacie. Kupiłem akwa 60x30x30. Tak, wiem pewnie małe, ale.. puki co mam na takie miejsce i ograniczony budżet. Jest to akwarium bardziej dla corki by sie cieszyła. W salonie czeka komoda na około 700l tylko, że bez doświadczenia nie odważył bym się tego odpalić. Docelowo hmm wysoka półka- dyskowce (moje mażenie)
Ale do rzeczy..
Przeczytałem pół internetu i czym więcej czytam tym mniej wiem. Dlatego liczę na was.
Rybki jakie chciałbym mieć to neonki.
Podobają mi się czerwone aczkolwiek Innesa też mogły by być. I teraz pytanie czy mogą być tam tylko neonki? Powiedzmy około 15 sztuk. Czy celowac w coś innego? Proszę o rady.
Akwa przyjdzie w przyszłym tygodniu.
Chciał bym zasypać i zalać tak aby sprawdzić parametry wody.
Mało informacji jak na ten czas, ale na razie to etap planowania. Gdy będzie wiadomo jakie ryby, będziemy dyskutować dalej.
Pozdrawiam Damian
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 0
Re: Start akwarium 54l dla początkującego
Trochę małe akwarium jak na Neonki. Moim zdaniem to 80cm długości to min bo to rybki lawicowe Sam mam w 80x40x40 20szt. Neonow simulans i to jest max co moze byc
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 29
Miałem takie akwarium z tęczankami werneri co prawda były małe. 15szt pływało bez problemu. Do tego ekipa sprzątająca np. krewetki, otoski, kiryski habrosusy lub pigmejki. Ważne abyś nie zrobił zupy rybnej i nie wpuszczał na raz wszystkich docelowych ryb.
- 0
Nie chcę robić zupy. Nie jestem napalony, aby od razu zalać wodą i wpuszczać rybki. Wiem, że trzeba poczekać by akwarium dojrzało. I taki jest zamiar. Lecz aby zasypać podłożem muszę być pewien obsady. Wtedy będę ukierunkowany na dalsze działania. Neonki strasznie mi się podobają. Dlatego pytam o nie. Jak to zrobić by czuły się tam w miarę dobrze.
Chciał bym konkretnej odpowiedzi czy w ogóle da się i ewentualnie ile sztuk. Mógł bym dorzucić parę otoskow.
Chciał bym konkretnej odpowiedzi czy w ogóle da się i ewentualnie ile sztuk. Mógł bym dorzucić parę otoskow.
- 0
- Nowy na forum
A czy chcesz mocno zarosniete akwarium? Jakie oświetlenie planujesz? Czy chcesz podłoże aktywne dla roslin czy zwykly żwirek?
- 0
- Bywalec
Rośliny obojętnie... Może być dużo lub skąpo.
Chcę zacząć przygodę z akwarystyką mimo iż mam 3 dyszki na karku. Nigdy nie jest za późno. Jak byłem mały ojciec trzymał akwa 210l mieszane. Coś we mnie zaszczepił widocznie. Teraz mam swój dom i chciał bym mieć u siebie.
Zgodzę się nawet na piach do piaskownicy i kilka kamieni. Z czasem na pewno zacznę eksperymentować.
Światło hmmm.. tutaj właśnie liczyłem na Waszą profesjonalną pomoc. T5 może.. Pokrywę będę robił sam.
Chcę zacząć przygodę z akwarystyką mimo iż mam 3 dyszki na karku. Nigdy nie jest za późno. Jak byłem mały ojciec trzymał akwa 210l mieszane. Coś we mnie zaszczepił widocznie. Teraz mam swój dom i chciał bym mieć u siebie.
Zgodzę się nawet na piach do piaskownicy i kilka kamieni. Z czasem na pewno zacznę eksperymentować.
Światło hmmm.. tutaj właśnie liczyłem na Waszą profesjonalną pomoc. T5 może.. Pokrywę będę robił sam.
- 0
- Nowy na forum
Moim zdaniem, jak na akwa 54 litrowe 15 sztuk neonów może być. Trochę to mało, ale w ostateczności mogłoby być. Tylko dałabym tutaj neon inessa, nie neon czerwony. Neon inessa jest odrobinę mniejszy i mniej kłopotliwy co do warunków. Można dać jeszcze kilka otosków, albo ze dwa zbrojniki małe, jak będą rosły, można cały czas zamieniać na młode i będzie spoko.
Obecnie ja też mam odpalone 54 litrowe akwarium. Trzymam tutaj z 6 - 7 zbrojników (część L144, a część to albino) i parę pielęgniczki Ramirezy. Do tego filtr Aquael Fan2 i co jakiś czas sprawdzam poziom NO2. Wszystko funkcjonuje ok.
Obecnie ja też mam odpalone 54 litrowe akwarium. Trzymam tutaj z 6 - 7 zbrojników (część L144, a część to albino) i parę pielęgniczki Ramirezy. Do tego filtr Aquael Fan2 i co jakiś czas sprawdzam poziom NO2. Wszystko funkcjonuje ok.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Czyli powiedzmy 15 Neonow Innesa i para otosów. To moja obsada.
Teraz tak... Jakie podłoże? Może rośliny? Jeżeli tak to jakie i ile byście proponowali.
Oświetlenie dla Neonow raczej umiarkowane prawda?
Wolę belkę Led. Tylko jaką?
Grzałka to nie problem.
Filtr... kubeł czy kaskada?
Będę wdzięczny za każdą sugestię
Teraz tak... Jakie podłoże? Może rośliny? Jeżeli tak to jakie i ile byście proponowali.
Oświetlenie dla Neonow raczej umiarkowane prawda?
Wolę belkę Led. Tylko jaką?
Grzałka to nie problem.
Filtr... kubeł czy kaskada?
Będę wdzięczny za każdą sugestię
- 0
- Nowy na forum
Otosków dałabym więcej, z sześć.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Jak umiarkowane oświetlenie to raczej malo wymagające roślinki a co za tym idzie wystarczy zwirek z kulkami gliniano-torfowymia. Nie ma sensu inwestowac w podłoże aktywne dla roslin jak masz miejsce obok akwarium to według mnie kaskada wystarczy
- 0
- Bywalec