[Identyfikacja] Nieproszeni goście w akwarium
|Strona 1 z 1
[Identyfikacja] Nieproszeni goście w akwarium
Na wstępie przepraszam jeśli to nie ten dział jednakże nie mogę się pozbyć robali łażących po krewetkarium. Łażą i po szybach i po podłożu
No Planaria niestety na te robale nie dziala
Proszę o identyfikację i poradę jak się ich pozbyć bo szpecą mi szyby. Do tego nie mogę zapanować nad glonami bądź okrzemkami w krewetkarium ale to rozwiążę kiedy indziej. Teraz chciałabym poprosić o pomoc w tym przypadku.
Wpuszczenie ryb odpada ponieważ nie chcę ryzykować, że zjedzą mi młode.

Wpuszczenie ryb odpada ponieważ nie chcę ryzykować, że zjedzą mi młode.
- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Pozdrawiamy Hubert i Monika 

Re: [Identyfikacja] Nieproszeni goście w akwarium
Moim zdaniem małżoraczki jak skaczą
Przytuliki jak poruszają się jak ślimaki
Ani jedne, ani drugie nie szkodzą, tyle że szpecą.
Przytuliki jak poruszają się jak ślimaki
Ani jedne, ani drugie nie szkodzą, tyle że szpecą.
- 0
Mann am Boden
małżoraczki bardzo trudne ( wręcz niemal niemożliwe) do wytępienia w akwarium bez zniszczenia biologii ale są nieszkodliwe wiec najlepiej zacisnąć zęby , oczy lub/i zwi.....e i przeczekać jak każda plaga minie.
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 62
- GG: 0
Małżoraczki to skorupiaki jak krewetki więc chemia odpada. Spełniają podobna funkcję i jedzą to samo co krewetki - może je przekarmiasz? Są niemal niemożliwe do wyplenienia, ich liczbę można ograniczyć albo wpuszczając jakieś ryby - bystrzyki amandy czy mikrorazbory są łagodne wobec krewetek. A jeśli tak mocno się obawiasz ryb to pomyśl o takiej roślinie jak Utricularia graminifolia. To roślina mięsożerna, do korzeni ma przytwierdzone mikropułapki, które powinny rozprawić się z młodymi małżoraczkami. Jest jednak ość trudna w uprawie.
A tak w ogóle to się ciesz, małżoraczki są indykatorem wysokiej jakości wody w dojrzałym akwarium.
A tak w ogóle to się ciesz, małżoraczki są indykatorem wysokiej jakości wody w dojrzałym akwarium.
- 1
- Nowy na forum
- Reputacja: 2
- GG: 0
|Strona 1 z 1