Azja w 112L
|Strona 1 z 1
Azja w 112L
Jako, że start wcześniej wspomnianej kostki jeszcze trochę potrwa a ciągnie mnie za "normalnym" akwarium a nie pustym szkłem, w swojej 112 chcę zrobić z kolei biotop Azjatycki. Nie wiem co z tego wyjdzie, jak znam życie zapewne ogólniak, ale to lepsze niż wspomniane gołe szkło.
Pytanie do Was, jakie rośliny najlepiej skompletować? Jaki wystrój (korzenie, liście, podłoże, etc)?
Pytanie do Was, jakie rośliny najlepiej skompletować? Jaki wystrój (korzenie, liście, podłoże, etc)?
- 0
27L - gupiki Endlera
300L - Misz Masz
300L - Misz Masz
Re: Azja w 112L
Najgorzej to z trawnikiem... już raz go przerabiałem i za nic w świecie nie chciał się rozkładać
Microsorium jako takie jest, mam nadzieję, że się jeszcze odbije i wróci do formy... A skałka to konkretny kamień?

- 0
27L - gupiki Endlera
300L - Misz Masz
300L - Misz Masz
No jakaś fajna skałeczka czy korzeń. Ja coś takiego bym na pewno robił teraz.
Trawniczek na 100% nie ruszy bez CO2.
Trawniczek na 100% nie ruszy bez CO2.
- 0

CO2 tez jest, tyle, że do sprawdzenia cały czas po zagazowaniu części obsady w kostce ;/ To teraz jeszcze tylko zebrać chęci do restartu i pojechali 

- 0
27L - gupiki Endlera
300L - Misz Masz
300L - Misz Masz
Proszę bardzo
Strumień/rzeka w Azji południowo – wschodniej
Podłoże: żwirek, piasek rzeczny
Aranżacja: korzenie, zbiornik z licznymi kryjówkami dość gęsto obsadzony roślinami
Rośliny: krynia tajlandzka crinum thaianum, różdżyce ceratopteris, nadwódki hygrophile, zwartki cryptocoryne, grzybień/lotos nymphaea lotus
Gatunki ryb: kozowate (bocje, piskorki), karpiowate (brzanki, danio, razbory, grubowargi), sumowate (sumik szklisty)
„Czarne wody” południowo-wschodniej Azji
Przykładowe ekosystemy: leśne bajora
Podłoże: żwirek, glina, torf
Aranżacja: korzenie torfowe, tyczki bambusowe, zbiornik z licznymi kryjówkami dość gęsto obsadzony roślinami, bardzo słaby/brak przepływu wody, słabe/umiarkowane oświetlenie
Rośliny: zwartki cryptocoryne, grzybień/lotos nymphaea lotus, ponikło igłowate eleocharis acicularis, pistia pistia stratiotes, różdżce ceratopteris, mikrosoria, limnofilie
Gatunki ryb: guramiowate (gurami, prętniki, bojowniki), karpiowate (razbory zwłaszcza razbora klinowa, borneańska), kozowate (bocje, piskorki)
Strumień górski
Przykładowe ekosystemy: zachodnia Sumatra
Podłoże: piasek rzeczny, dużo płaskich kamieni
Aranżacja: zbiornik naświetlony, szybki nurt wody więc silna filtracja, ewentualnie częściowo zaciemniony, rośliny niezbyt gęsto sadzone – duża powierzchnia do pływania
Rośliny: tatarak, nadwódki wielonasienna hygrophila polysperma, nurzaniec śrubowy valisneria spiralis
gatunki ryb: karpiowate (danio, brzanki różowe, kardynałki), przylgowate (przylga nakrapiana „cudaczek”, ), glonojad syjamski
Jest jeszcze wiele innych gatunków ryb, ale ze względu na litraż zbiornika ograniczyłem sie tylko do powyższych.
Strumień/rzeka w Azji południowo – wschodniej
Podłoże: żwirek, piasek rzeczny
Aranżacja: korzenie, zbiornik z licznymi kryjówkami dość gęsto obsadzony roślinami
Rośliny: krynia tajlandzka crinum thaianum, różdżyce ceratopteris, nadwódki hygrophile, zwartki cryptocoryne, grzybień/lotos nymphaea lotus
Gatunki ryb: kozowate (bocje, piskorki), karpiowate (brzanki, danio, razbory, grubowargi), sumowate (sumik szklisty)
„Czarne wody” południowo-wschodniej Azji
Przykładowe ekosystemy: leśne bajora
Podłoże: żwirek, glina, torf
Aranżacja: korzenie torfowe, tyczki bambusowe, zbiornik z licznymi kryjówkami dość gęsto obsadzony roślinami, bardzo słaby/brak przepływu wody, słabe/umiarkowane oświetlenie
Rośliny: zwartki cryptocoryne, grzybień/lotos nymphaea lotus, ponikło igłowate eleocharis acicularis, pistia pistia stratiotes, różdżce ceratopteris, mikrosoria, limnofilie
Gatunki ryb: guramiowate (gurami, prętniki, bojowniki), karpiowate (razbory zwłaszcza razbora klinowa, borneańska), kozowate (bocje, piskorki)
Strumień górski
Przykładowe ekosystemy: zachodnia Sumatra
Podłoże: piasek rzeczny, dużo płaskich kamieni
Aranżacja: zbiornik naświetlony, szybki nurt wody więc silna filtracja, ewentualnie częściowo zaciemniony, rośliny niezbyt gęsto sadzone – duża powierzchnia do pływania
Rośliny: tatarak, nadwódki wielonasienna hygrophila polysperma, nurzaniec śrubowy valisneria spiralis
gatunki ryb: karpiowate (danio, brzanki różowe, kardynałki), przylgowate (przylga nakrapiana „cudaczek”, ), glonojad syjamski
Jest jeszcze wiele innych gatunków ryb, ale ze względu na litraż zbiornika ograniczyłem sie tylko do powyższych.
- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.
Alek dzięki
Wujek google dał nam tę samą odpowiedź
Z racji na ryby wybiorę opcję pierwszą... Tylko, aby nie iść w koszta zamiast żwirku może być podłoże ProSoil? Czy może ProSoil i na to żwirek?

- 0
27L - gupiki Endlera
300L - Misz Masz
300L - Misz Masz
Doradźcie mi proszę, czy pod żwirek sypnąć warstwę ziemi albo substratu? Jakiego rodzaju kryjówki zrobić?
I jeszcze jedno? jak zebrać się w sobie by się do tego zabrać
I jeszcze jedno? jak zebrać się w sobie by się do tego zabrać

- 0
27L - gupiki Endlera
300L - Misz Masz
300L - Misz Masz
|Strona 1 z 1