"Zbrojnikowate"
"Zbrojnikowate"
Witam poszukuje małych około 10cm zbrojnikowatych o ciekawym wyglądzie. Obecnie mam dwa małe albinosy zbrojnika niebieskiego z zoologa. Z tego co znalazłem w sieci większość zbrojników z zoologa to mieszance. Powoli dojrzewa u mnie chęć posiadania akwarium z rybami oryginalnymi w sensie biotopu. Konkretne ryby z jednego miejsca. Najprosciej było by pojechać w takie miejsce złowić ryby - całą obsadę i wpuścić u siebie. Jednak na wycieczkę do peru mnie nie stać. Wiec szukam powoli rybek z tamtych okolic już u nas.
Chodzi o zbrojniki/glonojady z peru. Ma ktoś wiedze na ten temat. Z tego co znalazłem w sieci to kirysy pandy i otoski zebra. Brak mi jakiegoś zbrojnika do kolekcji. Obecnie mam akwarium 112l proste. Ale w piwnicy czeka 273l i czas jego startu ostatnio z różnych powodów zostaje odsunięty. Wiec powoli zbieram rybki aby miec co wpuścić jak przyjdzie czas. A do tej pory będą pływać w obecnym.
Wysyłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk 2
Chodzi o zbrojniki/glonojady z peru. Ma ktoś wiedze na ten temat. Z tego co znalazłem w sieci to kirysy pandy i otoski zebra. Brak mi jakiegoś zbrojnika do kolekcji. Obecnie mam akwarium 112l proste. Ale w piwnicy czeka 273l i czas jego startu ostatnio z różnych powodów zostaje odsunięty. Wiec powoli zbieram rybki aby miec co wpuścić jak przyjdzie czas. A do tej pory będą pływać w obecnym.
- 0
Re: Odp: "Zbrojnikowate"
Nikt nie zna się aż tak na glonojadach aby nie umieć odpowiedzieć?
- 0
Re:
Np. z Peru jest zbrojnik lamparci L165
Jednak do 112L raczej Ci nie polecam
Gibicepsy rosną do monstrualnych rozmiarów
Więcej o zbroinikach (loricariidae-glonojadach) znajdziesz
http://akwa-mania.mud.pl/
lub pleco.com.pl
POZDRO

Gibicepsy rosną do monstrualnych rozmiarów

Więcej o zbroinikach (loricariidae-glonojadach) znajdziesz

lub pleco.com.pl
POZDRO
- 0
Re: Odp: "Zbrojnikowate"
Super. Dzięki zaraz sprawdze. Ewentualne jak ktoś nie konieczne z peru ale z ameryki południowej coś zna małego to też proszę.
- 0
Re:
Moje miały 10-13, fakt że były w 240 litrach, ale nie należały do zbyt ruchliwych, raczej takie zbrojnikowe stoiki
.
Farowelli jest kilka(naście) gatunków, niestety nie jestem w stanie określić jaka miałem najprawdopodobniej acus.

Farowelli jest kilka(naście) gatunków, niestety nie jestem w stanie określić jaka miałem najprawdopodobniej acus.
- 0
Re:
trochę off topic
Alek to w twoim awatarze co Ocellaris?
zawsze mi się marzyła niestety zbiornik za mały "(, ale z pielęgnic CA to mój faworyt, nie licząc Salvini , nikaraguańskiej i festy( te akurat miałem)
Miałeś ją? w sensie w zbiorniku
Alek to w twoim awatarze co Ocellaris?
zawsze mi się marzyła niestety zbiornik za mały "(, ale z pielęgnic CA to mój faworyt, nie licząc Salvini , nikaraguańskiej i festy( te akurat miałem)
Miałeś ją? w sensie w zbiorniku

- 0
Re: Re:
ManiaPI pisze:Alek to w twoim awatarze co Ocellaris?
Dokładnie
ManiaPI pisze:Miałeś ją? w sensie w zbiorniku
Niestety nie mam zbiornika ponad 1500L

- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.