Akara paskowana - ktoś coś?
|Strona 1 z 1
Akara paskowana - ktoś coś?
Widziałem dzisiaj w Kameleonie (Białystok) super śliczne Akary "Anomala" (Akara Paskowana, łac. Nannacara anomala),
czy ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi związane? Rosną do ~7-8cm, więc pewnie 200l minimum dla 1+2?
Dla mnie to nowość, zwykle "AKARA" kojarzyła się z wielką i agresywną rybą a tu proszę...
zbliżona wizualnie i gabarytowo do apisto..
czy ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi związane? Rosną do ~7-8cm, więc pewnie 200l minimum dla 1+2?
Dla mnie to nowość, zwykle "AKARA" kojarzyła się z wielką i agresywną rybą a tu proszę...
zbliżona wizualnie i gabarytowo do apisto..
- 0

Re: Akara paskowana - ktoś coś?
O Anomala nie słyszałem. Na podforaku user Zdzisław trzyma w rośliniaku Akary z Maronii z neonami. Baniak śliczny ryby też więc diabli wiedzą. O maroni też myślałem że to zbój 

- 0
miałem cętkowane( niby inny rodzaj bo to Laetacara... ale pokrój ciała bardzo zblizony) , trochę większa od apisto, spokojna ( przy tarle trochę rozrabia, ale lajcik)
podobne sa jeszcze wiśniowe,
podobne sa jeszcze wiśniowe,
- 0
Użytkownik Miszagrisza posiada zestaw 1+2 tych rybek.
Samiczki się ganiają między sobą (jedna jest nieco mniejsza i jest głównie ganiana), samiec gania obie samiczki (oczywiście jest większy od nich...) Ostatnio do tego zbiorniczka (60cm) trafił Bojek (1+1) i ten gania samca... co gorsza lubi też siedzieć po kryjówkach (kokosy dwie połówki, grota dla zbrojników). Zawalenie dna się przyda by miały się gdzie chować. Czasem ich w ogóle nie widać... Na razie nie ma z nimi problemu nawet w tak małym baniaku. Jest w nim też duży korzeń, który też bardzo dobrze robi za kryjówkę, drugi mniejszy, trochę roślin... najmniejsza "lubi" też siedzieć za filtrem.
Spróbuję Michała skłonić do przedstawienia zbiornika... i zamieszczenia fotek.
Samiczki się ganiają między sobą (jedna jest nieco mniejsza i jest głównie ganiana), samiec gania obie samiczki (oczywiście jest większy od nich...) Ostatnio do tego zbiorniczka (60cm) trafił Bojek (1+1) i ten gania samca... co gorsza lubi też siedzieć po kryjówkach (kokosy dwie połówki, grota dla zbrojników). Zawalenie dna się przyda by miały się gdzie chować. Czasem ich w ogóle nie widać... Na razie nie ma z nimi problemu nawet w tak małym baniaku. Jest w nim też duży korzeń, który też bardzo dobrze robi za kryjówkę, drugi mniejszy, trochę roślin... najmniejsza "lubi" też siedzieć za filtrem.
Spróbuję Michała skłonić do przedstawienia zbiornika... i zamieszczenia fotek.
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 40
- GG: 0
Lepiej zamiast do przedstawiania zbiornika skłoń go do wydania akarek ( wielkość zbiornika)
- 0
Mann am Boden
Popieram przedmówcę. Akwa jest za małe, nie tylko na te dwa gatunki ale na sam harem pielęgnic...
- 1
- Moderator
- Reputacja: 100
- Moderator
- Reputacja: 100
radko pisze:Btw.
Prezes pamięta ile ich było w Kameleonie?
Oj nie pamiętam - ale kilka było na pewno, 5 może więcej.
- 0

|Strona 1 z 1