Barwniak czerwonobrzuchy
Re: Barwniak czerwonobrzuchy
Ikra spleśniała lub po prostu rodzice ją zjedli bez większego powodu. Żadnego proroka tu nie trzeba.
Ewentualnie młode się wykluły i zostały zjedzone.
Ewentualnie młode się wykluły i zostały zjedzone.
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 24
- GG: 0
Ryba gdy czuje zagrożenie dla ikry często ikrę zje sama niż da ją zjeść intruzowi.
Młode ryby/pary zanim nauczą się wychowywać potomstwo często zjadają swoją ikrę.
Moja stara para akar też czasami zjada ikrę mimo, że mają już doświadczenie. Jest pewnie dużo czynników, które na to wpływają.
Kłótnie też. Gdy moje samica akary pokłóci się z samcem i da mu w łeb to też zdarza jej się zjeść ikrę, znając tą płeć to pewnie specjalnie na złość
Młode ryby/pary zanim nauczą się wychowywać potomstwo często zjadają swoją ikrę.
Moja stara para akar też czasami zjada ikrę mimo, że mają już doświadczenie. Jest pewnie dużo czynników, które na to wpływają.
Kłótnie też. Gdy moje samica akary pokłóci się z samcem i da mu w łeb to też zdarza jej się zjeść ikrę, znając tą płeć to pewnie specjalnie na złość
- 0
Czy można przenieść ikre lub małe narybek do innego akwa zeby sie tam rozwijały i czy będą rosły? W tej chwili oboje samiec i samica pilnują zamku jak oka w głowie, zawsze któreś jest w środku, podejrzewam ze coś siedzi tam. Sytuacja jest ok 2 tygodni. Zajrzał bym tam ale sie troche obawiam...
- 0
- Rezydent
Możesz odłowić, najlepiej przez zarys z wodą,musisz zapewnić w tym akwarium dobra filtrację bio,i mikro pokarm
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
No mam w proszku BIO VIT, OVO VIT oraz CYKLOPA... mysle ze są dobre. Filtr AQUAEL na 60 l
- 0
- Rezydent
filtr ustaw na minimum i będzie gitPYSIO721220 pisze:No mam w proszku BIO VIT, OVO VIT oraz CYKLOPA... mysle ze są dobre. Filtr AQUAEL na 60 l
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
Tak mam. Jest lekkie falowanie tafli. Jak bym zwiększył to mi się woda gotuje...
- 0
- Rezydent
Pytanie z cyklu moich ulubionych - jaki jest cel odłowu i odchowu młodych ( też platek ) ?
1.Jako podtrzymanie stada lipa -> wsobność
2.Jako cel handlowy lipa -> powszechność, taniość, trudność w zbyciu
3.Jako element zdobywania doświadczenia , zgoda, ale wobec pkt 1 i 2 nieracjonalne.
Ja zostawiłbym w ogólnym, te co przeżyją są tymi najwartościowszymi.
1.Jako podtrzymanie stada lipa -> wsobność
2.Jako cel handlowy lipa -> powszechność, taniość, trudność w zbyciu
3.Jako element zdobywania doświadczenia , zgoda, ale wobec pkt 1 i 2 nieracjonalne.
Ja zostawiłbym w ogólnym, te co przeżyją są tymi najwartościowszymi.
- 0
Mann am Boden
No i już sie wylęgły. Wyszły na zewnątrz ale rodzice szaleją jak ktoś podchodzi. Może część wyłowic np do kotnika i tam karmić i doglądać , bo bedą bezpieczniejsze? Czy zostawić na pastwe losu w ogólnym akwa?
- 0
- Rezydent