lękliwe brzanki
Re: lękliwe brzanki
Możliwe, chociaż kiedy kupowałem to oświetlenie, Rey twierdził, że będzie stanowczo za słabe... A jak polecacie przytłumić światło, żeby nie było go za mało roślinom ani za dużo rybom? Roślinność pływająca?
- 0
Wyłącz oświetlenie i poobserwuj ryby przy zgaszonym świetle. Podświetl czymś bardzo delikatnie akwarium. Tylko tak, abyś widział co robią ryby. Obserwuj przez około 10-20 minut. W tym czasie nie może być ruchu przy akwarium.
- 0

Zapaliłem normalne oświetlenie, ale zasłoniłem je w całości podwójną warstwą ścierki. Niektóre ryby ganiały jedna za drugą, reszta się chowała, ogólnie było dość ruchliwie, ale brzanki nadal nie przekraczały wysokości 10 cm od dna 

- 0
A tak ogólnie, to ile razy dzienne wkładasz ręce do akwarium?
Może faktycznie światło je trochę przytłacza.
Może faktycznie światło je trochę przytłacza.
- 0

rąk do akwarium staram się nie wkładać bez potrzeby. Jak pojawi się drobna usterka w postaci na przykład wyrwanej roślinki, to poprawiam ją drugim końcem skrobaka do szyb. Ręce wkładam tylko w przypadkach, kiedy nie da się inaczej, więc rzadko. A co do światła, jak więc proponujecie je przytłumić, tak żeby nie było go ani za mało dla roślin, ani za dużo dla brzanek?
- 0
Spokojnie, "przytłum" czymś tymczasowym na 1-2 dni i zobaczysz czy coś się zmieni.
Ogarnij się za testami, w Twoim przypadku raczej by się przydały (pH, kH, gH, po4, no3, no2),
raz kupisz (polecam kropelkowe SERY) i będziesz miał na 2-3 lata.
Ogarnij się za testami, w Twoim przypadku raczej by się przydały (pH, kH, gH, po4, no3, no2),
raz kupisz (polecam kropelkowe SERY) i będziesz miał na 2-3 lata.
- 0

Nie demonizował bym tu parametrów, nie masz ryb z odłowu ( ta odmiana brzanki nie ma ojczyzny jest krzyżówką, hybrydą i to do końca nie wiadomo czego z czym) więc spokojnie wystarczą Ci tańsze, trwałe i proste do wykonania testy paskowe ( kilka w jednym).
Dla tej brzanki nie są tak bardzo istotne parametry wody ( aby nie były "wysadzone" a tego dowiesz się też z paska).
Podobno może mieć w genach brzankę różową więc woda lekko miękkia i o odczynie pH zbliżonym do 7 (obojętnego), nasz kranowit to 7,4 .
Jak inne brzanki lubi strefy z roślinnością oraz z wolną przestrzenią do pływania.
Jasne światło nie powinno wpływać na jej zachowanie, choć jego przyciemnienie uwydatni kolory samców.
Może zmień chwasty na drobnolistne np prościutki w obsłudze i pomocny " w życiu" rogatek + rośliny pływające i więcej miejsca do pływania.
Dla tej brzanki nie są tak bardzo istotne parametry wody ( aby nie były "wysadzone" a tego dowiesz się też z paska).
Podobno może mieć w genach brzankę różową więc woda lekko miękkia i o odczynie pH zbliżonym do 7 (obojętnego), nasz kranowit to 7,4 .
Jak inne brzanki lubi strefy z roślinnością oraz z wolną przestrzenią do pływania.
Jasne światło nie powinno wpływać na jej zachowanie, choć jego przyciemnienie uwydatni kolory samców.
Może zmień chwasty na drobnolistne np prościutki w obsłudze i pomocny " w życiu" rogatek + rośliny pływające i więcej miejsca do pływania.
- 0
Mann am Boden
miałem rogatka i mi "zwiędł" tzn pożółkł i pomalutku połamał się na drobny maczek...
więc, co polecacie mi na początek zmienić w wystroju, żeby było lepiej brzankom?
zamieszczam zdjęcie, żeby zaprezentować, co mam na tą chwilę.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
więc, co polecacie mi na początek zmienić w wystroju, żeby było lepiej brzankom?
zamieszczam zdjęcie, żeby zaprezentować, co mam na tą chwilę.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
- 0