Gupik w ciąży, a przynajmniej tak myślę
|Strona 1 z 1
Gupik w ciąży, a przynajmniej tak myślę
Witam wszystkich. Jestem nowy w tych wszystkich akwarystycznych sprawach. Mamy z żoną akwarium 35 l z 2 molinezjami (wiem, że to dla nich za mały metraż, ale gość z zoologicznego zapierał się że dobry i teraz w sumie mamy problem), 2 titejkami i 2 gupikami. Filtr zwykły, za 50 zł do maks 100l. Wodę wymieniam co jakieś 12 dni 30% i raz na 3 miesiące całość. Karmione są zwykłymi płatkami z zoologicznego. Temperatura 27-29 stopni. Podejrzewamy, że jeden z gupików jest w ciąży, chociaż prosiliśmy o samców. Wiem, że trzeba wtedy rybkę do kotnika przełożyć i tak też wczoraj zrobiłem. Nie wiem jednak, czy nie za szybko. Czy narybek po porodzie przełożyć z kotnika gdzieś indziej? Żona się nie zgodzi, żeby te małe zostały pożywką dla molinezji, więc chce żebyśmy je komuś oddali, kto się nimi zaopiekuje. Stąd moje drugie pytanie: czy ktoś z Krakowa będzie chciał je przygarnąć? No i po trzecie... Przeczytałem, że jak gupik raz zajdzie w ciążę to będzie do końca życia rodzić, nawet bez zapłodnienia. Mam nadzieję, że to był żart... Prawda? Proszę o jak najwięcej porad o obsłudze ciężarnych gupików
Pozdrawiam,
Michał
P. S. Daje linki do zdjęć, to gdzie rybka jest luzem jest z poniedziałku, z kotnika jest z dzisiaj.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu

Pozdrawiam,
Michał
P. S. Daje linki do zdjęć, to gdzie rybka jest luzem jest z poniedziałku, z kotnika jest z dzisiaj.
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 0
Re: Gupik w ciąży, a przynajmniej tak myślę
To są dwa samce - oba mają gonopodium.
Wzdęty brzuch jedzonego z samców może być problemem.
Całej wody nie wymieniaj nigdy - góra 30%co tydzień.
Temperatura trochę za wysoka moim zadaniem
Molinezje i brzanki są do oddania .
Molinezje 10/15cm długości
Brzanki będą podgryzać płetwy.
Wzdęty brzuch jedzonego z samców może być problemem.
Całej wody nie wymieniaj nigdy - góra 30%co tydzień.
Temperatura trochę za wysoka moim zadaniem
Molinezje i brzanki są do oddania .
Molinezje 10/15cm długości
Brzanki będą podgryzać płetwy.
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Kurczę... Jeszcze wczoraj pokazywałem w innym zoologicznym zdjęcie i babka powiedziała, że na 100% ciąża...
Wiem, że molinezje za duże są do tego akwa, ale łatwo powiedzieć oddaj, A trudniej kogoś znaleźć, kto by chciał dorosłe ryby.
Molinezje strasznie syfią, ich odchody są nawet w żwirku, jak mam go wyczyścić nie wymieniając całej wody?
Wiem, że molinezje za duże są do tego akwa, ale łatwo powiedzieć oddaj, A trudniej kogoś znaleźć, kto by chciał dorosłe ryby.
Molinezje strasznie syfią, ich odchody są nawet w żwirku, jak mam go wyczyścić nie wymieniając całej wody?
- 0
- Nowy na forum
Urządzenie zwie się odmulacz. Od 19 do 100 zł
I służy do usuwania odchodów , pokarmów zalegających w podłożu .
Jak pisałem nigdy nie wylewaj całej wody i nie płucz na raz filtra.
Filtr chodzi aż do zapchania, woda 1 raz w tygodniu podmiana 30% na początek wystarczy.
Ogłoszenia olx , Gumtree lub inny portal lokalny . A molinezje znajdą nowe szkło .
Są do oddania - jak piszesz brudzą strasznie. Dlatego też wymagają większego szkła.
Za brzuchem ma penisa - no chyba że ja źle widzę.
Zrób jak możesz lepsze zdjęcie .
Filtr chodzi aż do zapchania, woda 1 raz w tygodniu podmiana 30% na początek wystarczy.
Ogłoszenia olx , Gumtree lub inny portal lokalny . A molinezje znajdą nowe szkło .
Są do oddania - jak piszesz brudzą strasznie. Dlatego też wymagają większego szkła.
- 0
adams2121 pisze:Urządzenie zwie się odmulacz. Od 19 do 100 zł
Zrobię jak będę w domu (kończę pracę dopiero o północy). Też mi się wydawało że ma, ale posłuchałem zoologicznego. Wisiały jakiś czas na olx, ale nikt nie chciał. Kupiłem je pół roku temu i już wtedy w zoologicznym mi powiedzieli, że z parę miesięcy mają. 3 miesiące je wystawiłem i napisałem że mają około pół roku, to jedyne co dostałem to pytania, czy narybrk molinezja też mam. Spróbuję je jeszcze oddać. Odmulacz kupię w przyszłym tygodniu. Chyba przydało by się wszystko wymienić z obsady i od nowa akwa założyć, prawda?

- 0
- Nowy na forum
Odmulacz dostaniesz też w sklepie zoologicznym.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Zostaw to na krewetki, rączki
A dla ryb kup 160l i zacznij nawet z molinezjami, dołóż mieczyki i glonojady na początek - po 4 młode osobniki i niech rosną i cieszą . A nie smucą
Tyle że start większego zrób zgodnie ze sztuką.
Poczytaj i chłoń wiedzę żeby zacząć dobrze. Błędy popełnia każdy .
A dla ryb kup 160l i zacznij nawet z molinezjami, dołóż mieczyki i glonojady na początek - po 4 młode osobniki i niech rosną i cieszą . A nie smucą

Tyle że start większego zrób zgodnie ze sztuką.

Poczytaj i chłoń wiedzę żeby zacząć dobrze. Błędy popełnia każdy .
- 0
Bloody King pisze:Kurczę... Jeszcze wczoraj pokazywałem w innym zoologicznym zdjęcie i babka powiedziała, że na 100% ciąża...
Może ta pani myślała o sobie

Jak chcesz samicę to przy dupie musi mieć zaokrągloną płetwę - spiczaste mają samce - inaczej i prościej nie umiem wytłumaczyć. Dotyczy to wszystkich żyworódek - gupików, mieczyków, molinezji, platek, drobniczek itd.
- 0
większość sprzedawców nie wie nawet jaki to gatunek wiec lepiej iść do weterynarza .
- 0
- Nowy na forum
Weterynarze też średnio ogarniają ryby, chyba że sami je mają u siebie. Niestety w większości przypadków jesteśmy zdani na siebie i wiedzę innych akwarystów.
- 2
|Strona 1 z 1