360L na żwirze.
360L na żwirze.
Jako że tymczasowo jestem inwalidą i mam o wiele więcej czasu przedstawię co u mnie słychać.
Od ponad roku walczę na nowym szkiełku.
Oczywiście same zielsko. Bez kamieni i korzeni bo szkoda miejsca
120x60x50H - float 12 mm bez wzmocnień. Produkt by Kolno. Mistrzowska robota. Szlify i klejenie z zegarmistrzowską precyzją.
Filtracja: 2xJBL 1501
CO2: butla+reaktor z filtra narurowego
Światło: lampa 8x54w (świecę 4x54)
Podłoże: żwir 1-3 mm
W pierwszej fazie podłożem w zbiorniku był Prosoil z podsypką z Tropica.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Ruszyło ładnie. Po miesiącu dopadły mnie wszystkie możliwe plagi glonów. Walkę przegrałem po 3 miesiącach. Straciłem całe zielsko.
Wystartowałem ponownie i tym razem na czystym żwirze.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Woda w kibel. Prosoil w kibel, a pod Prosoilem błoto z gliny.
O zaistniałą katastrofę ekologiczną podejrzewałem właśnie zbyt dużą ilość podsypki. Po prostu weszły strefy beztlenowe i generalnie podłoże chyba się zapchało. Jednak to tylko domniemania.
Pierwszy dzień na żwirze. Tytuł - PUSTYNIA GOBI
W tzw międzyczasie :
W tym okresie podawałem kapsułki Ferki Stemma i Roseta.
Całkiem dobrze się rozkręcało.
Sielanka trwała krótko. Weszły krasne i nitki.
Potem zaciemnienie i znowu większość krzaków straciłem.
Od miesiąca całkowicie zmieniłem nawożenie i zaczynam cieszyć się akwarystyką roślinną ponownie.
Od ponad roku walczę na nowym szkiełku.
Oczywiście same zielsko. Bez kamieni i korzeni bo szkoda miejsca

120x60x50H - float 12 mm bez wzmocnień. Produkt by Kolno. Mistrzowska robota. Szlify i klejenie z zegarmistrzowską precyzją.
Filtracja: 2xJBL 1501
CO2: butla+reaktor z filtra narurowego
Światło: lampa 8x54w (świecę 4x54)
Podłoże: żwir 1-3 mm
W pierwszej fazie podłożem w zbiorniku był Prosoil z podsypką z Tropica.
Ruszyło ładnie. Po miesiącu dopadły mnie wszystkie możliwe plagi glonów. Walkę przegrałem po 3 miesiącach. Straciłem całe zielsko.
Wystartowałem ponownie i tym razem na czystym żwirze.
Woda w kibel. Prosoil w kibel, a pod Prosoilem błoto z gliny.
O zaistniałą katastrofę ekologiczną podejrzewałem właśnie zbyt dużą ilość podsypki. Po prostu weszły strefy beztlenowe i generalnie podłoże chyba się zapchało. Jednak to tylko domniemania.
Pierwszy dzień na żwirze. Tytuł - PUSTYNIA GOBI

W tzw międzyczasie :
W tym okresie podawałem kapsułki Ferki Stemma i Roseta.
Całkiem dobrze się rozkręcało.
Sielanka trwała krótko. Weszły krasne i nitki.
Potem zaciemnienie i znowu większość krzaków straciłem.
Od miesiąca całkowicie zmieniłem nawożenie i zaczynam cieszyć się akwarystyką roślinną ponownie.
- 3
Re: 360L na żwirze.
Uwierz mi. Przez rok to był nawet horror GLON. Przez różne eksperymenty nie dość że straciłem masę roślin to jeszcze obsada mocno ucierpiała.
- 0
Jak gruba była warstwa substratu? U siebie mam warstwe 1cm właśnie Tropica od ponad 3 lat i nic złego sie nie dzieje. Obecnie przymierzam się do zmiany aranżacji i ponownie zamierzam urzyć tego substratu. Miałem zamiar dać większą warstwe
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 19
- GG: 0
Była około, a może i nawet ponad 2 cm. Jeżeli nasz tą podsypkę pod żwirem to może być to inaczej niż pod jonowymiennym. Po prostu moim zdaniem dawanie jej pod granulaty to zły pomysł.
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 19
Minął kolejny tydzień. Akwa dobrze się rozwija. Nowych ognisk krasnych brak. Szyby po tygodniu czyściutkie. Nic nie pyli. Widać że wszechobecna teoria o stosunku Redfielda N:P -10:1 w moim zbiorniku nie sprawdza się. Z czasów "katastrofy ekologicznej" została już tylko Parvula którą w najbliższym czasie muszę ściąć i posadzić od nowa. Przy obecnym stanie mojego zdrowia nie będzie to łatwe. Operacje czasochłonna i stanie na jednej nodze, manipulując przy akwa jest delikatnie mówiąc uciążliwe.
- 0
Piszesz, że zmieniłeś nawożenie i przynosi ci to efekty , co widać na ostatnim zdjęciu. Napisz jakie to nawozy i jak dawkujesz .
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 2
Zwiększyłem podmiany z 90 L do 130 litrów. Podmieniałem wodę pół na pół z ro. Azot Fosfor i Potas starałem się utrzymywać w stosunkach 10:1:15.
Rosły mi nitki, sinice, krasnorosty i pyliło po szybach. Tak było ponad rok.
Rozmawiając na ten temat z bardziej doświadczonymi ode mnie wielokrotnie powtarzałem że mam już dość i poprosiłem o pomoc.
Otrzymałem informację abym zwiększył podmiany do 130L, ustawił Ca:Mg 10:10 i podawał azot rozpoczynając od 2,5 dziennie aż do wystąpienia kropek na szybach.
Pomyślałem sobie wtedy że to jakiś kosmos ale co tam i tak nie mam nic do stracenia.
Wówczas przeczytałem cały wątek o metodzie MCI gdzie autor na opak wszystkim opiniom odwrócił stosunki Ca:Mg 1:4 a to moje zejście na początek do poziomu 1:1 było tylko wstępem do tej metody.
Baniak w końcu ruszył. Przez 3 tyg podawałem mikro 50% zalecanej a w tygodniu Azot z KNO3 zaczynając od 2,5ppm dziennie. Po trzech tyg doszedłem do 4ppm dziennie. Kropki na szybie nie pokazały się jednak zniknęły sinice, przestały się pojawiać krasnorosty, a nitki rozpadały się przy potrząsaniu roślinami.
Wykonałem Testy po tych 3 tyg:
NO3-50
PO4-0,05 (startowałem od 0,2)
K-30
Kh-2-3
Gh-3
Z wyliczeń Ca Mg nie pasowało mi coś to GH, więc oddałem wodę do laboratorium.
Wyniki NPK były bliskie testom kropelkowym ale Ca i Mg było na poziomie 9,7:5,6 i tak już zostawiłem.
PO4 zacząłem podawać dopiero od dwóch tygodni ponieważ pojawiły się kropki ale tylko na Lobeli, Kryptokorynie i Mikrosorium.
Obecnie stopniowo schodzę z NO3 podnosząc PO4. Wszystkie ruchy w zmianach NP bardzo powoli a dawki założone na tydzień rozbite na 5 dni.
Poniżej Ammania Bonsai która zawsze rozpuszczała się po tygodniu i Tonina Belem którą traciłem jeszcze szybciej.
Rosły mi nitki, sinice, krasnorosty i pyliło po szybach. Tak było ponad rok.
Rozmawiając na ten temat z bardziej doświadczonymi ode mnie wielokrotnie powtarzałem że mam już dość i poprosiłem o pomoc.
Otrzymałem informację abym zwiększył podmiany do 130L, ustawił Ca:Mg 10:10 i podawał azot rozpoczynając od 2,5 dziennie aż do wystąpienia kropek na szybach.
Pomyślałem sobie wtedy że to jakiś kosmos ale co tam i tak nie mam nic do stracenia.
Wówczas przeczytałem cały wątek o metodzie MCI gdzie autor na opak wszystkim opiniom odwrócił stosunki Ca:Mg 1:4 a to moje zejście na początek do poziomu 1:1 było tylko wstępem do tej metody.
Baniak w końcu ruszył. Przez 3 tyg podawałem mikro 50% zalecanej a w tygodniu Azot z KNO3 zaczynając od 2,5ppm dziennie. Po trzech tyg doszedłem do 4ppm dziennie. Kropki na szybie nie pokazały się jednak zniknęły sinice, przestały się pojawiać krasnorosty, a nitki rozpadały się przy potrząsaniu roślinami.
Wykonałem Testy po tych 3 tyg:
NO3-50
PO4-0,05 (startowałem od 0,2)
K-30
Kh-2-3
Gh-3
Z wyliczeń Ca Mg nie pasowało mi coś to GH, więc oddałem wodę do laboratorium.
Wyniki NPK były bliskie testom kropelkowym ale Ca i Mg było na poziomie 9,7:5,6 i tak już zostawiłem.
PO4 zacząłem podawać dopiero od dwóch tygodni ponieważ pojawiły się kropki ale tylko na Lobeli, Kryptokorynie i Mikrosorium.
Obecnie stopniowo schodzę z NO3 podnosząc PO4. Wszystkie ruchy w zmianach NP bardzo powoli a dawki założone na tydzień rozbite na 5 dni.
Poniżej Ammania Bonsai która zawsze rozpuszczała się po tygodniu i Tonina Belem którą traciłem jeszcze szybciej.
- 0
Piękne te twoje rośliny , i kondycja ich powala , gatunki ciężkie w prowadzeniu a jednakże urokliwe .
Kiedyś marzył mi się Holender - niestety chyba to nie dlaa mnie
Kiedyś marzył mi się Holender - niestety chyba to nie dlaa mnie
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie