[300] W końcu coś większego :)
[300] W końcu coś większego :)
Cześć, po pierwsze witam na forum! Brakowało mi od dawna "staromodnego" forum, teraz wszędzie tylko grupy na fejsie, a ja uwielbiałem kiedyś (mówię jakby to była daleka przyszłość, a na karku 30) smarować długie posty, które nie znikają za godzinę 
I przy okazji przypadkiem, widzę, że tu Podlasia dużo, świetnie
Jako, że osiadłem na swoim, realizuję też docelowe akwarium, padło na 120x50x50 z frontem opti. Akwarium stoi puste miesiąc w domu i ciągle pluję sobie w brodę, że "tylko" 120cm. Marzeniem było 150cm, ale pierwotnie miało stać przy innej ścianie i 120cm było na styk. Po wszystkim nastąpiła zmiana planów w pokoju i teraz przy akwarium jest pół metra przestrzeni. I ciągle gdy patrzę to boli
Nawet wystawiłem na olxa komplet i uznałem, że jak zwróci mi się wszystko co włożyłem, to sprzedaję i zamawiam 375l. No ale, że nie brałem akwa po taniości to i chętnych zbytnio nie ma, zatem jadę z tematem dalej 
Na pocieszenie, specjalnie dosunąłem o ile się da akwarium do narożnika i z drugiej strony mam ~50cm miejsca na coś w przyszłości
np. kostka 50x50x50 która fajnie by się złączyła z tym akwarium. A najchętniej, mały morszczak - więc tym się pocieszam, że jak te już będzie hulało to potem wstawię tam kostkę morskiego
Stelaż spawany, obudowałem płytą, blat 3cm drewniany. Pokrywę będę sam robił (dziś zamówiłem elementy), belka pod pokrywę już w trakcie (5 kanałów 8500K, 6500K, czerwone, niebieskie, zielone na sterowniku AQMA). Akurat siedzę na kwarantannie (
), więc tylko odbieram paczki i posuwam prace do przodu.
Ze sprzętu będzie ultramax2000 (w jakimś świeżym wypuście z poprawionymi zaworami, zmienionym zasysem i większymi wężami 19/25mm) oraz grzałka aquael platinum 200W. Mieszkanie mam raczej ciepłe więc nie będę szaleć z mocą grzałki.Z filtem długo się wahałem, dalej się waham bo dopiero jutro chcę zamawiać, głównie nad ikolą 600 się zastanawiałem, ale w U2000 podoba mi się bardzo prefiltr bez otwierania kubła ani gąbek na zasysie w akwarium. no i jednak większa wydajność.
Korzeń po prawej, wyrwany w fajnej cenie w hurtowni (prawie 3kg~), korzeń z lewej, mangrowiec, ze starego akwarium 112l. Myślę dać ten z lewej wyżej trochę, dać kamieni grey stone i jakoś może będzie
Gdzieś tutaj od prywatnych osób, albo z olxa nakupić mchów, anubiasów itp i zalewać powoli trzeba 

I przy okazji przypadkiem, widzę, że tu Podlasia dużo, świetnie

Jako, że osiadłem na swoim, realizuję też docelowe akwarium, padło na 120x50x50 z frontem opti. Akwarium stoi puste miesiąc w domu i ciągle pluję sobie w brodę, że "tylko" 120cm. Marzeniem było 150cm, ale pierwotnie miało stać przy innej ścianie i 120cm było na styk. Po wszystkim nastąpiła zmiana planów w pokoju i teraz przy akwarium jest pół metra przestrzeni. I ciągle gdy patrzę to boli

Na pocieszenie, specjalnie dosunąłem o ile się da akwarium do narożnika i z drugiej strony mam ~50cm miejsca na coś w przyszłości

Stelaż spawany, obudowałem płytą, blat 3cm drewniany. Pokrywę będę sam robił (dziś zamówiłem elementy), belka pod pokrywę już w trakcie (5 kanałów 8500K, 6500K, czerwone, niebieskie, zielone na sterowniku AQMA). Akurat siedzę na kwarantannie (

Ze sprzętu będzie ultramax2000 (w jakimś świeżym wypuście z poprawionymi zaworami, zmienionym zasysem i większymi wężami 19/25mm) oraz grzałka aquael platinum 200W. Mieszkanie mam raczej ciepłe więc nie będę szaleć z mocą grzałki.Z filtem długo się wahałem, dalej się waham bo dopiero jutro chcę zamawiać, głównie nad ikolą 600 się zastanawiałem, ale w U2000 podoba mi się bardzo prefiltr bez otwierania kubła ani gąbek na zasysie w akwarium. no i jednak większa wydajność.
Korzeń po prawej, wyrwany w fajnej cenie w hurtowni (prawie 3kg~), korzeń z lewej, mangrowiec, ze starego akwarium 112l. Myślę dać ten z lewej wyżej trochę, dać kamieni grey stone i jakoś może będzie

- 2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Czasami zagląda
- Reputacja: 20
- GG: 0
Re: [300] W końcu coś większego :)
Witaj. Akwarium super
Sam planuje w przyszłości przesiadkę na podobny rozmiar, z tym że, mogę "szaleć" tylko z głębokością i wysokością akwarium, bo długość 120 cm to jest max. co upcham w salonie.
Nie wiem czy to wina oświetlenia, zdjęcia czy coś, ale ten front nie wygląda na opti. Chyba że łapie zielony odcień od bocznych szyb.
Życzę powodzenia
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Nie wiem czy to wina oświetlenia, zdjęcia czy coś, ale ten front nie wygląda na opti. Chyba że łapie zielony odcień od bocznych szyb.
Życzę powodzenia
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
- 1
- Bywalec
- Reputacja: 49
Witaj
Rozgość się i pisz,jak najwięcej.
Oba korzenie nie bardzo pasują do siebie wizualnie.
Rozgość się i pisz,jak najwięcej.
Oba korzenie nie bardzo pasują do siebie wizualnie.
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Witaj! A wiesz ze brałem poważnie pod uwagę zakup tego od Ciebie? Widziałem to na olx i już już... ale docelowo zamówiłem 230cm długości 
Odpalaj, będzie dobrze

Odpalaj, będzie dobrze

- 0

adams2121 pisze:Oba korzenie nie bardzo pasują do siebie wizualnie.
I niestety będzie się w przyszłości gryzło.
Generalnie lepiej nie łączyć różnych rodzai drzewa, ale też kamieni - wtedy zawsze coś nie pasuje.
- 0
Mann am Boden
thaz pisze:Witaj! A wiesz ze brałem poważnie pod uwagę zakup tego od Ciebie? Widziałem to na olx i już już... ale docelowo zamówiłem 230cm długości
Odpalaj, będzie dobrze
O, no szkoda z jednej strony, ale z drugiej mam miejsce na solniczkę, ciężko stwierdzić czy dobrze się stało

Szyba musi być opti, to chyba złudzenie, przystawienie światła z boku daje niebieskawą poświatę a nie zieloną

Co do korzeni, fakt, mi też się gryzą. Mangrowca mi szkoda wyrzucać przez sentyment no i wymiar, kawał drewna z fajnymi otworami, kanałami. Na ryskiej widziałem w zbiorniku takie połączenie mangrowca i red moora i wyglądało to naturalnie. No nic, na dniach zaleję próbnie i zobaczę, red moor powinien mocno się ściemnić. Jak nie, dokupię coś na lewa stronę

- 0
- Czasami zagląda
Grzechu pisze:zamawiałem w akwaria.pro
Dużo mamy już na forum szkiełek od Marcina ( w tym naszą forumową ukośną kostkę - nie zdążyliśmy jej zaprezentować na żadnej wystawie - jej "debiut" miał być na odwołanej Oceanice) - więc nie musisz obawiać się czy to opti.
Owszem red moory ciemnieją, ale to drzewo jest zupełnie inne niż mangry, w dużych baniakach a takie mamy w Kameleonie trochę rozmywa się ta różnica - Twoje akwa jednak "duże" nie jest - przy ewentualnym oparciu aranżu tylko na tych 2 korzeniach + kamienie różnica będzie widoczna.
Co planujesz tam trzymać ?
- 0
Mann am Boden
Możliwe, główną rolę gra ten z prawej, najwyżej coś małego dokupię i usypię pod nim ze żwiru kopiec ze skałami
A ten ponownie do garażu pójdzie.
Obsada niezdecydowana, wiem, że chcę coś "większego", spokojne pielęgnice (tylko obawa o rośliny) albo skalary. Obecnie w 112l mam kirysy i stadko bystrzyków ozdobnych więc to zostanie też "dosztukowane" i przeniesione. Marzą mi się bocje

Obsada niezdecydowana, wiem, że chcę coś "większego", spokojne pielęgnice (tylko obawa o rośliny) albo skalary. Obecnie w 112l mam kirysy i stadko bystrzyków ozdobnych więc to zostanie też "dosztukowane" i przeniesione. Marzą mi się bocje

- 0
- Czasami zagląda
Jak już masz SA i dodatkowo myślisz o SA (skalary) to zostań przy tym , bocje to już Azja i bardziej na twardo - większość z nich to duże to bardzo dużych ryb (fakt te sklepowe na takie nie wyglądają).
- 0
Mann am Boden