160 l
Re: 200l, 80l,
Takie cudo widziałbym w zbiorniku mocno BW z piraniami - oczywiście z głową.
Całość, pomimo negatywnych nastawień do sztucznych ozdób, miała by szanse wyglądać
genialnie.
Całość, pomimo negatywnych nastawień do sztucznych ozdób, miała by szanse wyglądać
genialnie.
- 0

adams2121 pisze:lotos rośnie na ok 3-5 cm piasku kwarcowego Kreisler 099 dekoracyjnego kupionego w Castorama bądź Leroy Merlin za 7.99zł 25kg - bez niczego żadnych kulek, nawozów, torfów, ziemi do kwiatów
Zobaczymy co mi wyjdzie. Posadziłem 3 małe lotosy w piasku kwarcowym. Dwa mają pod korzeniem kulkę glinianą a jeden jest bez niczego. Jeszcze pod jeden (ten z kulką) dam ziemię ogrodową ale to później. Taki mały eksperyment jak będą rosły 3 podobne sadzonki w takim samym oświetleniu i wodą ale trochę różnym podłożem. Czwarta szuka jedzie do mojej pracy tam będzie rósł w żwirku ok. 3-4 mm. także nie będzie brany pod uwagę.
Bardzo mnie zaciekawiłeś swoim utrzymaniem lotosa.
Jutro postaram się ogarnąć temat tych zbrojników. Muszę tylko trafić na właściciela po jego żona nie jest już taka "hojna"

- 0
trochę się zapomniałem i wstawię kilka zdjęć z karmienia 22:00
- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
a oto liść z mego lotosu
- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
w sumie standard , co mniej wiecej 2 tyg wycinam kilka takich bo mam pod nimi wieczny mrok.
dla porównania mam małego lotosa z przodu i ten ma mniejsze liście które sie ścielą po dnie, po prostu więcej światła , kolejne rosną coraz wyższe, po ostrym ciachaniu
znów się ścielą i kolejne znów rosna wiec ciach i ....
dla porównania mam małego lotosa z przodu i ten ma mniejsze liście które sie ścielą po dnie, po prostu więcej światła , kolejne rosną coraz wyższe, po ostrym ciachaniu

- 0
czasami po dwadzieścia wycinam jak się trochę zapomnę
- 0
od czasu do czasu rozdaje/sprzedaje sadzonki, rosną sobie same jako odgałęzienie od głównej rośliny
nie jest z bulwy tylko jako sadzonka została przezemnie nabyta ok 4-5liści , zasadzona w marcu-kwietniu i rośnie i rośnie i rośnie a ja wlczę z wycinką liści
teraz zarosło mi valisnerią tak że chyba będę musiał przyciąć liście - są prawie mego wzrostu - kto widział ten wie
nie jest z bulwy tylko jako sadzonka została przezemnie nabyta ok 4-5liści , zasadzona w marcu-kwietniu i rośnie i rośnie i rośnie a ja wlczę z wycinką liści
teraz zarosło mi valisnerią tak że chyba będę musiał przyciąć liście - są prawie mego wzrostu - kto widział ten wie

- 0
Gdybym kiedyś w końcu zawitał do Białegostoku miałbyś na oddanie sadzonkę? W domowym mieszkaniu posadziłem lotosy (czerwone) w piasku ale moje glonojady cały czas je wygrzebywały i coś wolno rosły. W pracy ładnie mi rósł ale bardzo zahamował się wzrost roślin i zaczęły rosnąć glony - przyczyną było światło. Sprzątaczka podłączała odkurzacz i przełączyła na czasówce włącznik na pracę ciągłą... Ok. 3 tygodni świeciło non stop. Już jest dobrze i w ciągu tygodnia lotos puścił 2 liście. Do Twojego lotosu jeszcze daleko ale nie poddaje się 

- 0