Restart
Re: Restart
No gdzies tam widoocznie bylo uwiezione powietrze, cisnienie je wypycha.
Co do parametrów - sprawdzales to czyms, np octem?
@tapatalk
Co do parametrów - sprawdzales to czyms, np octem?
@tapatalk
- 0

Ok, zrobiłem dzisiaj restart. Zmieniłem podłoże, dałem kamienie i tego krzemienia też użyłem. Tylko muszli trochę mało, mam 2 większe i kilka małych, takich że nie wiem czy neonek by sie wcisnął. Zostawiłem valisnerie oraz kilka anubiasów i dwa korzonki. Gąbka też zmieniona na mniejszą, zaaplikowałem bakterie startowe i poczekam ze zdjęciami do jutra, bo woda jeszcze trochę mętna.
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
- 0
Miewan to jak z tymi similisami? Myślisz, że po jakim czasie mógłbym je bezpiecznie wpuścić, jak dzisiaj wystartowałem zbiornik, ale jeszcze bez bufera? Potrzebuję też znaleźć więcej muszli, ale to postaram się załatwić w czasie dojrzewania akwarium.
- 0
Kwestia 2-3 dni jeśli chodzi o mnie ( a może i jutro
), bufer masz pod ręką (zgadnij gdzie
), muszle to kwestia wyjścia do lasu, łąkę, ogrodu albo marketu po winniczki w maśle czosnkowym oczywiście po zjedzeniu dania - całkiem znośne a nawet dobre )

- 0
Mann am Boden
W kwestii bufera już napisałem do Grzegorza kiedy mogę zajść, ale jeszcze mi nie odpisał. Ja z chęcią wziąłbym te muszlowce nawet dzisiaj, ale nie chcę żeby mi padły od razu po wpuszczeniu, muszę poczekać aż zbiornik dojrzeje
Także jakbyś mógł je potrzymać chociaż z tydzień czy półtora, żeby mi się parametry ustabilizowały, to bym wziął 

- 0
Widzisz Mateusz, ja w przeciwieństwie do Ciebie i thaza jak już zdecyduję się rozbebrać jeden baniak i przenieść go do drugiego to nie pcham tam łap już miesiącami , tym bardziej iż jakakolwiek próba odłowienia ryb wiązałaby się z kompletną demolą.
Mogę dać Ci z rybami i ze 112 litrów mojej "starej" wody ( jeżeli będziesz miał jak i w czym ją zabrać ) tyle że na 100% przeniesiesz i szantarsję a nie każdemu odpowiada taka "rafa".
Reasumując jeżeli nie zdecydujesz się łyknąć ryb w czasie "przenosin" temat będzie nieaktualny.
Gdyby były to obligi problem byłby mały, ale że to fakultety rozpierducha po tygodniu/dwóch mi nie leży, sorki
Mogę dać Ci z rybami i ze 112 litrów mojej "starej" wody ( jeżeli będziesz miał jak i w czym ją zabrać ) tyle że na 100% przeniesiesz i szantarsję a nie każdemu odpowiada taka "rafa".
Reasumując jeżeli nie zdecydujesz się łyknąć ryb w czasie "przenosin" temat będzie nieaktualny.
Gdyby były to obligi problem byłby mały, ale że to fakultety rozpierducha po tygodniu/dwóch mi nie leży, sorki
- 0
Mann am Boden
Szkoda. No ale trudno, postaram się znaleźć inne muszlowce. Niezbyt podoba mi się ta szantrasja, nie chciałbym takiej w akwarium 

- 0
no to
,
jak już będziesz szukał to szukaj czegoś ciekawszego niż brevisy albo multiki, ewentualnie caudo.
W Instytucie "zaszczepiłem" ocellatusy gold, od dawna się tam mnożą i zapewne może być ich tam już "przerost", pogadaj z Panią Anią ich wyłowienie to pestka -> straszymy, rybsko w muszlę, zatykamy kciukiem wylot muszli i ryba wyłowiona razem z muszlą, potem do wiaderka ryba ciekawska to wyjdzie, teraz tylko nie pozwalamy jej wpłynąć do muszli ( bo muszle "rasowe" i trzeba je zwrócić do baniaka
).

jak już będziesz szukał to szukaj czegoś ciekawszego niż brevisy albo multiki, ewentualnie caudo.
W Instytucie "zaszczepiłem" ocellatusy gold, od dawna się tam mnożą i zapewne może być ich tam już "przerost", pogadaj z Panią Anią ich wyłowienie to pestka -> straszymy, rybsko w muszlę, zatykamy kciukiem wylot muszli i ryba wyłowiona razem z muszlą, potem do wiaderka ryba ciekawska to wyjdzie, teraz tylko nie pozwalamy jej wpłynąć do muszli ( bo muszle "rasowe" i trzeba je zwrócić do baniaka

- 0
Mann am Boden