Zbiornik towarzyski 375l
Re: Zbiornik towarzyski 375l
Awokado,
Ja mam piasek kwarcowy z firmy Rettne, niby nie zmieniający pH wody, a od dawna mam wzrost pH do ponad 8. W momencie lania czystego RO zmieszanego z kranówą do podmianek wody pH oscylowało w granicach 6, 8- 7,6. Różnice były ogromne, ciągła huśtawka pH. I od jakiegoś czasu przestałam używać wody RO. Warunki byle jakie, ale stabilne. Jedyne co, to paletki przestały składać ikrę. Jednak suma sumarum, nie zależy mi na odchowaniu młodych rybek.
Ja mam piasek kwarcowy z firmy Rettne, niby nie zmieniający pH wody, a od dawna mam wzrost pH do ponad 8. W momencie lania czystego RO zmieszanego z kranówą do podmianek wody pH oscylowało w granicach 6, 8- 7,6. Różnice były ogromne, ciągła huśtawka pH. I od jakiegoś czasu przestałam używać wody RO. Warunki byle jakie, ale stabilne. Jedyne co, to paletki przestały składać ikrę. Jednak suma sumarum, nie zależy mi na odchowaniu młodych rybek.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Ja brałem piasek z LM firmy Axton (to produkcja Kreisel) i moja partia nie zatwardza. Gdzieś czytałem że Kreisel ma 2 miejsca wydobycia i jedno jest ok ale drugie właśnie sprawia problemy.
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 29
- GG: 0
Trzeba badać octem na szybko .
Jeśli pieni się - out.
Mam piach Drago - nie zatwardza i nie płukałem
Mam piach retne - nie zatwardza i nie trzeba płukać . Na wystawy nawet brałem.
Miałem kreisela 098, 099 i też pH nigdy nie rosło . Aż do 8 st.
Jedyne co mi przychodzi do głowy - napowietrzanie - ale. Go nie masz chyba .
Ostatnio bawię się pH - metrami i kropelkami do testów - różnica ok 0.2 między kropelkami a miernikiem .
Raczej nie piach jest przyczyną a wodą lub elementy dekoracji .
Po podmianie na czystą kranówkę ( u mnie) - pH 5.8 do 6.4 skoczyło . I się trzyma tyle póki czystą ro nie zaleje znowu .
Jeśli pieni się - out.
Mam piach Drago - nie zatwardza i nie płukałem
Mam piach retne - nie zatwardza i nie trzeba płukać . Na wystawy nawet brałem.
Miałem kreisela 098, 099 i też pH nigdy nie rosło . Aż do 8 st.
Jedyne co mi przychodzi do głowy - napowietrzanie - ale. Go nie masz chyba .
Ostatnio bawię się pH - metrami i kropelkami do testów - różnica ok 0.2 między kropelkami a miernikiem .
Raczej nie piach jest przyczyną a wodą lub elementy dekoracji .
Po podmianie na czystą kranówkę ( u mnie) - pH 5.8 do 6.4 skoczyło . I się trzyma tyle póki czystą ro nie zaleje znowu .
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Są, tylko korzenie, jest tez napowietrzanie z Aquaela Turbo 2000, no i ceramika. Nic poza tym.
adams2121 pisze:Elżbieta - to nie ten dział . Na opis własnego problemu/ zbiornika
On poświęcony jest zbiornikowi avocado i nurtujących go zawiłości .
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Masz Michał testy ?
Weź szklankę i piachu pół szklanki zasyp, dolej wody i odstaw na 1/2 dni i zmierz po tym czasie pH
To samo zrób z drugą, tyle że nalej ro do niej . I po 2 dniach sprawdź . Co i jak się zmieniło
Weź szklankę i piachu pół szklanki zasyp, dolej wody i odstaw na 1/2 dni i zmierz po tym czasie pH
To samo zrób z drugą, tyle że nalej ro do niej . I po 2 dniach sprawdź . Co i jak się zmieniło
- 0
adams2121 pisze:Masz Michał testy ?
Dobry pomysł, Tomek a byłbyś tak miły i jadąc do mnie oprócz dropsów wziął trochę wody RO do przeprowadzenia tego testu?
Mimo wszystko myślę, że to musi być podłoże. Skoro kranówka, którą leje do zbiornika ma PH =7 a w zbiorniku jest prawie 8 to co innego zatwardza? Tak jak pisałem, w szkle są tylko korzenie, nie ma skał, w filtrze ceramika, matrix, żywica i gąbki.
- 0
Ja bym sprawdził też ceramikę , przy okazji
Jeśli masz gdzieś ją jeszcze , nawet luzem .
Woda ro nie jest problemem u mnie , jak nie zapomnę , wezmę .

Jeśli masz gdzieś ją jeszcze , nawet luzem .
Woda ro nie jest problemem u mnie , jak nie zapomnę , wezmę .
- 0
Mój ustawiony na 24h test podłoża niestety wypadł pozytywnie. Przez noc ph w słoiku z piachem skoczyło z 7 do 8 stopni. Mam juz namierzony piach, który nie zatwardza wody i będę wymieniał. Przy okazji, przewertowałem wczoraj cały temat odnośnie róznych piasków dostępnych w marketach budowlanych itp. na forum Cichlidae.pl zachęcam do lektury:
Link: https://cichlidae.pl/showthread.php?tid=2751
Link: https://cichlidae.pl/showthread.php?tid=2751
- 0
Hej!
Ja używam piasku do piaskownic SOBEX. Nie podnosiło pH.
Ja używam piasku do piaskownic SOBEX. Nie podnosiło pH.
- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Często zagląda
- Reputacja: 31
- GG: 0