112 litrów
Re: 112 litrów
Rzeczywiście zbiornik wyszedł bardzo jasny, łatwo jednak go zagęścić. Dorzuciłbym kilka krzaków cryptocoryny i koniecznie pistie na powierzchni. Zgodzę sie z kolegami, ze warto rozrzucić liście dębu i szyszki olchy co doda uroku i pewnie pomoże przy zbijaniu Ph. Faktycznie 1-2 korzonki więcej nie zawadzą. Co do ryb, daj zbiornikowi dojrzeć i mierz parametry wody, wtedy zdecydujesz co wpuścić. Co wrzuciliście do kubełka oprócz gąbek? Można zastosować torf w celu zbicia Ph. Akwarium wygląda dobrze, osobiście rozsypałbym więcej piasku, co poprawi efekt wizualny i pozwoli roślinom zapuścić korzenie 

- 0
Simulansy są dosyć wrażliwe więc się z nimi nie spiesz... ja miałem i mam z agasizzi i było i jest ok, teraz pływają też ze skalarkami i odpukać nic się nie dzieję... Zagracaj dno bo ten piasek strasznie bije po oczach... sam mam podobny w pracy (Aqauel'a) i się mocno zastanawiam co z tym fantem zrobić... 

- 0
- Rezydent
- Reputacja: 40
- GG: 0
Obecnie w akwarium pływa 10 neonów simulans. Jutro planuję wpuścić kolejną 10 neonów a w przyszłym tygodniu parę pielęgnic ramireza. Czy do pielęgnic możemy wpuścić jeszcze harem np prętnika karłowatego? Czy zamiast kolejnych neonów moglibyśmy wpuścić drugą ławicę ?
Nie zależy nam na zachowaniu kontynentu ma to być akwarium towarzyskie.
Nie zależy nam na zachowaniu kontynentu ma to być akwarium towarzyskie.
- 0
Pozdrawiamy Hubert i Monika 

Nie spotkałem się jeszcze z połączeniem Prętnika z pielęgniczkami.
Prętnik to taki żywszy bojownik (też oddycha pow. atmosferycznym) :-)
Kiedyś miałem parę (chociaż trzyma się je chyba w haremach)- fajne ryby.
Drugą ławicę możesz mieć bez kłopotu - ale pamiętaj że robi się już ciasno
Prętnik to taki żywszy bojownik (też oddycha pow. atmosferycznym) :-)
Kiedyś miałem parę (chociaż trzyma się je chyba w haremach)- fajne ryby.
Drugą ławicę możesz mieć bez kłopotu - ale pamiętaj że robi się już ciasno

- 0

No to zostaniemy przy neonach simulans i pielęgniczkach ramireza 

- 0

Zdecydowanie dorzuć więcej simulansów, zamiast kolejnej mini ławicy. Lepiej więcej ryb jednego gatunku niż mix kilku po 10 osobników. Co do połączenia prętnika i ramirezy, to wydaje mi się, że można zaryzykować takie połączenie. Pielęgniczka trzyma się raczej dna zbiornika, trochę porusza się w toni, prętnik z reguły operuje przy powierzchni. Nie wydaje mi się, aby miały sobie wejść w paradę 

- 0
Aktualizacja jak obecnie wygląda akwarium. Korzeń na razie tak leży ponieważ musi namoknąć. Jak pisałam już wyżej na razie oprócz ryb dennych pływa 10 neonów simulans. Jutro wpuszczę kolejną 10 neonów 

- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Obecnie akwarium wygląda tak. Na zdjęciu nie mogłam uchwycić ale woda jest lekko herbaciana.
- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.