jak przechować żywca

Kilkukrotnie pisałem, że podstawą skarmiania moich ryb są bloodworms.
W normalnych "czasach" kupuje po 7 woreczków tubifexu i ochotki + 2 ekstra ( krewetka karmowa/wazonkowiec/szklarka lub dafnia).
Ta porcja wystarcza mi na 6 dni ( 7 dzień to NF/OSI spirulina draże lub płatki albo mrożonka artemia/kryl/czarny komar).
Obecnie jako, że mamy wydłużony okres świąteczny następne zakupy świeżyny dostępne są aż za ok.3 tygodnie, więc na dzień dzisiejszy robali mam naprawdę dużo.
Wiem jak i potrafię zachować ich świeżość przez ok. 10 dni ("stagnacyjne leżakowanie" i stała temp. 3-4°C) bez rozpakowywania woreczków, ale jak to zrobić na dłużej - tylko czerwone robale, te z bonusa idą na pierwszy żer.
W normalnych "czasach" kupuje po 7 woreczków tubifexu i ochotki + 2 ekstra ( krewetka karmowa/wazonkowiec/szklarka lub dafnia).
Ta porcja wystarcza mi na 6 dni ( 7 dzień to NF/OSI spirulina draże lub płatki albo mrożonka artemia/kryl/czarny komar).
Obecnie jako, że mamy wydłużony okres świąteczny następne zakupy świeżyny dostępne są aż za ok.3 tygodnie, więc na dzień dzisiejszy robali mam naprawdę dużo.
Wiem jak i potrafię zachować ich świeżość przez ok. 10 dni ("stagnacyjne leżakowanie" i stała temp. 3-4°C) bez rozpakowywania woreczków, ale jak to zrobić na dłużej - tylko czerwone robale, te z bonusa idą na pierwszy żer.