przeciekająca Tetra 1200
przeciekająca Tetra 1200
Witam, proszę o pomoc, a mianowicie od 2 dni walczę z cieknącym filtrem jw.
Po standardowym myciu raz na kilka miesięcy filtra i po złożeniu woda zaczęła cieknąć z dwóch boków pod klamrami, wymieniłem uszczelkę, nasmarowałem wazeliną białą, w tym dziś rano to już tak na maxa i po 30 minutach znów syknięcie i poszło bokami.
Wydaje mi się, że pod główną uszczelką pod głowicą woda nie ma prawa się przedostać po takim zabiegu i nowej uszczelce.
Gdzie szukać źródła przecieku, tak sobie myślę, że może to gdzieś od odpowietrznika może się sączyć, skoro wychodzi przez niego powietrze to i woda mogłaby. Tylko nie mam pojęcia jak do tego się przybrać aby to sprawdzić...
Jeszcze raz proszę o pomoc bo już trochę ta walka z filtrem podcięła mi skrzydła.
Po standardowym myciu raz na kilka miesięcy filtra i po złożeniu woda zaczęła cieknąć z dwóch boków pod klamrami, wymieniłem uszczelkę, nasmarowałem wazeliną białą, w tym dziś rano to już tak na maxa i po 30 minutach znów syknięcie i poszło bokami.
Wydaje mi się, że pod główną uszczelką pod głowicą woda nie ma prawa się przedostać po takim zabiegu i nowej uszczelce.
Gdzie szukać źródła przecieku, tak sobie myślę, że może to gdzieś od odpowietrznika może się sączyć, skoro wychodzi przez niego powietrze to i woda mogłaby. Tylko nie mam pojęcia jak do tego się przybrać aby to sprawdzić...
Jeszcze raz proszę o pomoc bo już trochę ta walka z filtrem podcięła mi skrzydła.
- 0
440 l ogólne z zielskiem
- Czasami zagląda
- Reputacja: 7
- GG: 0
Re: przeciekająca Tetra 1200
Z kubłów z którymi miałem do czynienia ten jest drugi od końca. Mój egzemplarz (także 1200 - starszy typ) nie przeciekał tylko spod uszczelki głównej. Prawdopodobnie tak jak napisałeś cieknie z pompki lub z aqua-stopu do wewnątrz obudowy, gdzie się zbiera a potem dalej spod klamr i może to wyglądać rzeczywiście jakby ciekło z głównego oringu.
Szkoda nerwów i pieniędzy na naprawy, bo za jakiś czas IMHO sytuacja się powtórzy.
Polecam kupno używanego Eheim'a classic. Praktycznie tylko na tym jadę. Trochę mniejszy, ale niczego nie wymieniasz, niczego nie smarujesz, a wszystko jest szczelne - nie słyszałem o cieknącym classicu, chyba że ktoś coś sam rozwalił.
Albo kupujesz silikon akwarystyczny (2zł) i wszystkie miejsca wycieków sklejasz na sztywno, zwłaszcza bez tej debilnej pompki można się obejść zalewasz i odpowietrzasz filtr głowicą filtra wew. to nie zart
Szkoda nerwów i pieniędzy na naprawy, bo za jakiś czas IMHO sytuacja się powtórzy.
Polecam kupno używanego Eheim'a classic. Praktycznie tylko na tym jadę. Trochę mniejszy, ale niczego nie wymieniasz, niczego nie smarujesz, a wszystko jest szczelne - nie słyszałem o cieknącym classicu, chyba że ktoś coś sam rozwalił.
Albo kupujesz silikon akwarystyczny (2zł) i wszystkie miejsca wycieków sklejasz na sztywno, zwłaszcza bez tej debilnej pompki można się obejść zalewasz i odpowietrzasz filtr głowicą filtra wew. to nie zart

- 0
Ostatnio zmieniony 31 sty 2014, 17:47 przez Christo, łącznie zmieniany 1 raz
- Często zagląda
- Reputacja: 15
Do tej pory nie narzekałem na ten filtr, chodzi u mnie, jedynie z przerwami na czyszczenie, ok 4 lat i nie było problemu. Po czyszczeniu wystarczyło, że prysnąłem na uszczelkę, zamykałem i chodził dobrze.
- 0
440 l ogólne z zielskiem
- Czasami zagląda
Czesami coś sie dzieje pod ta pompka,rozkreć głowice wyczyść i bedzie ok.tetry to fredne filtry ,uzywam ich juz 12 lat i sa proste w naprawie jak fiat126
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
Obecnie nie mam dostępu do mojego złomka i mogłem coś źle zapamiętać, ale wydaje mi się że można odpalić filtr ze zdjętą obudową. Aqua-stop i tak jest podpięty do spodu głowicy, tak jak 2 z 4 zatrzasków. Gdybyś odkręcił "górę" (to szare) i odpalił filtr na jakiś czas (na wszelki wypadek w wannie) widziałbyś skąd cieknie.
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 15
W takim razie będę kombinował, oby z sukcesem.
Inaczej nadal będę zrzędził na forum
Dzięki za podpowiedzi
pozdrawiam
ps.
czym lepiej smarować uszczelki, wazeliną białą czy smarem silikonowym? Mam oba na stanie...
Inaczej nadal będę zrzędził na forum

Dzięki za podpowiedzi
pozdrawiam
ps.
czym lepiej smarować uszczelki, wazeliną białą czy smarem silikonowym? Mam oba na stanie...
- 0
440 l ogólne z zielskiem
- Czasami zagląda
- Bywalec
- Reputacja: 24
- Czasami zagląda
I poległem na froncie.
Dzisiaj rozkręciłem głowicę, odkręciłem odpowietrznik, wszystko wyczyściłem oraz gdzie tylko można było potraktowałem smarem silikonowym. Następnie rozebrałem zawory i tam podobnie, czyszczenie smarowanie. Podłączyłem w łazience i testowałem przez ok 3 godziny i wszystko wyglądało cacy. Więc podłączyłem do akwa, odpaliłem no i niestety po 30 minutach znów woda poszła pod bocznymi klamrami!
Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc z tym filtrem, radą czy osobistą pomocą, byłbym wdzięczny, bo na chwilę obecną już mi się skończyły pomysły...
Dzisiaj rozkręciłem głowicę, odkręciłem odpowietrznik, wszystko wyczyściłem oraz gdzie tylko można było potraktowałem smarem silikonowym. Następnie rozebrałem zawory i tam podobnie, czyszczenie smarowanie. Podłączyłem w łazience i testowałem przez ok 3 godziny i wszystko wyglądało cacy. Więc podłączyłem do akwa, odpaliłem no i niestety po 30 minutach znów woda poszła pod bocznymi klamrami!
Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc z tym filtrem, radą czy osobistą pomocą, byłbym wdzięczny, bo na chwilę obecną już mi się skończyły pomysły...
- 0
440 l ogólne z zielskiem
- Czasami zagląda