kaskada versamax mini aquel
Re: kaskada versamax mini aquel
Ja dzisiaj zaobserwowałem bardzo wysoki poziom wody po stronie pompy... wata zawalona, więc wyleciała. Woda przelewała wkład z nią więc chyba jej działanie było już znikome. Zamiast niej weszły 3 kawałki grubej gąbką, bo przy tej drobnej także przelewało... małe ciśnienie to i mała siła do przepychania przez drobny wkład.
Gąbeczki zostały ukształtowane by w razie zamulenia przelało je, a nie obudowę...
Drobny wkład ma chyba tylko sens jako prefiltr bo w innym wypadku zwierciadło wody idzie w górę i szuka ona łatwiejszej drogi
Szkoda, że woda nie jest całkowicie od dołu podawana, wtedy można by wkłady umieszczać poziomo i mieć ciśnienie odpowiednie do przepychania jej przez drobniejsze wkłady.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Gąbeczki zostały ukształtowane by w razie zamulenia przelało je, a nie obudowę...
Drobny wkład ma chyba tylko sens jako prefiltr bo w innym wypadku zwierciadło wody idzie w górę i szuka ona łatwiejszej drogi

Szkoda, że woda nie jest całkowicie od dołu podawana, wtedy można by wkłady umieszczać poziomo i mieć ciśnienie odpowiednie do przepychania jej przez drobniejsze wkłady.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 40
- GG: 0
Hmm chciałem kupić w przyszłym roku do nowego akwarium (20l) właśnie tę wersje ale czytając wasze opisy chyba wydam parę złotych więcej i kupie VERSAMAX FZN 1 lub 2
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 91
To co zauważył Witek z przelewaniem się wody, to ja mam na oryginalnych wkladach po okolo tygodniu użytkowania. Dochodzę do wniosku, że najlepszą kaskadą byla zamontowana FZN-3. Pomimo, iż przeznaczona do dużo większego litrazu, to jednak najbardziej skuteczna byla.
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
- 0
27L - gupiki Endlera
300L - Misz Masz
300L - Misz Masz
Nie znam większych wersji, znaczy nie widziałem ich konstrukcji... na pewno jak bym brał to bym brał 2 bo tyle samo prądu co 1 ciągnie, a wydajność i ilość wkładu większa... zawsze można nieco skręcić.
Do 20 l mini jest dobra tylko trzeba chyba ją zmodyfikować... poczekaj jeszcze z decyzją i zobacz co wykombinujemy, ja planuje wkłady ułożyć poziomo, wtedy chyba będzie git.
Do 20 l mini jest dobra tylko trzeba chyba ją zmodyfikować... poczekaj jeszcze z decyzją i zobacz co wykombinujemy, ja planuje wkłady ułożyć poziomo, wtedy chyba będzie git.
- 0
- Rezydent
Zakupiłem prefiltr i samoróbka dzisiaj wyleciała (trzeba zwrócić uwagę na to, iż rurka zaciągowa ma małą średnicę przy wyborze prefiltru, ja popełniłem ten błąd, ale na szczęście w zestawie był też środek i po wciśnięciu jest OK). Przyznać muszę, że dotychczasowy prefiltr bardzo się zamulił pomimo tego, że oczka spore. Wkłady w środku tylko nieco brudne, więc przy dobrym prefiltrze (odpowiednio gęstym i częstym go czyszczeniu chyba można by całość zawalić środek ceramiką czy innym wkładem typowo biologicznym i tam się już w gąbki nie bawić).
Dzisiaj jeszcze na próbę ułożyłem gąbki poziomo. Na samym dole skrawki grubych gąbek, wata filtracyjna i dwa płatki grubej poziome zamykające wodzie drogę). W przypadku dania drobnej gąbki na samą górę nie było ciśnienia by przepchnąć przez nią wodę i dochodziło do opływania. Zobaczę jak to będzie działać.
Z filterka ogólnie jestem zadowolony, pomimo tych wszystkich przeróbek... Przepływ jest wystarczający i nawet chyba ciut za duży bo mi cały dywanik z mchu wciągnął na prefiltr. Dużym plusem jest wielkość, na 20l akwa mieści się z boku, więc lampka może być prawie centralnie i na upartego można stosować szybę zakrywającą bez przeróbek.
WOJTEK24 przemyśl jeszcze sprawę
Dzisiaj jeszcze na próbę ułożyłem gąbki poziomo. Na samym dole skrawki grubych gąbek, wata filtracyjna i dwa płatki grubej poziome zamykające wodzie drogę). W przypadku dania drobnej gąbki na samą górę nie było ciśnienia by przepchnąć przez nią wodę i dochodziło do opływania. Zobaczę jak to będzie działać.
Z filterka ogólnie jestem zadowolony, pomimo tych wszystkich przeróbek... Przepływ jest wystarczający i nawet chyba ciut za duży bo mi cały dywanik z mchu wciągnął na prefiltr. Dużym plusem jest wielkość, na 20l akwa mieści się z boku, więc lampka może być prawie centralnie i na upartego można stosować szybę zakrywającą bez przeróbek.
WOJTEK24 przemyśl jeszcze sprawę

- 0
- Rezydent
ja od dawna zakładam prefiltr, do kubła daje same wkłady i mam z głowy - stosuje jak największą gąbke na zaciagu, wtedy rzadziej zaglądam do środka zewnętrzniaka.
stosuje to we wszystkich filtrach i jest ok w 80, 200, a teraz tez w 750 - tu mam problem z fx6 -nie mogę znależć takiej wielkości aby zakryć cały zaciąg
stosuje to we wszystkich filtrach i jest ok w 80, 200, a teraz tez w 750 - tu mam problem z fx6 -nie mogę znależć takiej wielkości aby zakryć cały zaciąg
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
cały czas myślę 
Możesz podać gabaryty swojej 20tki (długośc i szerokość)?

Możesz podać gabaryty swojej 20tki (długośc i szerokość)?
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 91
24,5 na 24,5 wysokość 29,5 NanoLed 20l Diversa
Akwa mocno zarośnięte, korzeń, dwie skałki, plaża, ciemne podłoże to Shrimp Sand. Woda RO zmieszana z kranowitem (podmiany RO, dolewki kranowit - akwa stoi w robocie). Karmienie to mieszanka suchych (z 6 rodzajów)... muszę w końcu spróbować z jakimiś warzywami...
Obsada to 5 Razbor Galaxy (strasznie się chowają, chyba musze zwiększyć ich liczbę), RC (pokolenie dzieci) i krewetki White Perl (2 sztuki zostały) + hybryda jaka powstała przez ich wymieszanie... koloru szarego... ;(
Zdjęcie komą, więc słabe... do tego prosi się akwa o przycinkę...
Akwa mocno zarośnięte, korzeń, dwie skałki, plaża, ciemne podłoże to Shrimp Sand. Woda RO zmieszana z kranowitem (podmiany RO, dolewki kranowit - akwa stoi w robocie). Karmienie to mieszanka suchych (z 6 rodzajów)... muszę w końcu spróbować z jakimiś warzywami...
Obsada to 5 Razbor Galaxy (strasznie się chowają, chyba musze zwiększyć ich liczbę), RC (pokolenie dzieci) i krewetki White Perl (2 sztuki zostały) + hybryda jaka powstała przez ich wymieszanie... koloru szarego... ;(
Zdjęcie komą, więc słabe... do tego prosi się akwa o przycinkę...
- 0
- Rezydent
Dzisiaj kolejne czyszczenie i jestem mega zadowolony. Przy prefiltrze można na dół do komory wrzucić ceramikę czy co kto chce i od góry dać jeszcze jedną czy dwie gąbeczki średniej gęstości. Filtr ma spoko wydajność.
- 0
- Rezydent
No ja jeszcze nie wymieniłem filtra, chociaż mam dwa zapasowe ;-)
Płukałem dwukrotnie i jest ok ale ta gęstsza powłoka zaczyna się mega syfić..
niebawem wymiana + trochę keramzytu dla biologii :P
Filtr jest bardzo fajniutki gdyby nie te wibracje - ale akwa stoi bez podstawki czy maty,
pewnie dlatego rezonans przenosi się na szafkę. Ale... Zuzka mówi że nie przeszkadza (chociaż ja słyszę już w łazience) :P
Płukałem dwukrotnie i jest ok ale ta gęstsza powłoka zaczyna się mega syfić..
niebawem wymiana + trochę keramzytu dla biologii :P
Filtr jest bardzo fajniutki gdyby nie te wibracje - ale akwa stoi bez podstawki czy maty,
pewnie dlatego rezonans przenosi się na szafkę. Ale... Zuzka mówi że nie przeszkadza (chociaż ja słyszę już w łazience) :P

- 0