Gąbka 20 PPI, czy gęstrza?
Re: Gąbka 20 PPI, czy gęstrza?
Krzych67 pisze:Częste czyszczenie zabija florę bakteryjną. U mnie tylko ceramika załatwia kryształ a ją czyszczę raz w roku i to nie dokładnie.
W prefiltrze zewnętrznym mam 3 gąbki.
ale jak zabija? płuczesz gąbkę w wodzie z akwarium i z powrotem do filtra, co tam ma zabijać florę? wyciskanie gąbki?
- 0
Gąbka służy do mechanicznego oczyszczenia . Czyszczona gdy trzeba. Przy moim sposobie karmienia .
Ceramika , piach ,za biologię będzie odpowiadać .
Starzeje się i do prostych rozwiązań wracam. Tańsze, mniej skomplikowane, mniej prądożerne, prostsze w obsłudze.
WYGODNE
Ceramika , piach ,za biologię będzie odpowiadać .
Starzeje się i do prostych rozwiązań wracam. Tańsze, mniej skomplikowane, mniej prądożerne, prostsze w obsłudze.
WYGODNE
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
i słusznie. wygoda ponad wszystko
sama gąbka też jest przyzwoitym siedliskiem bakterii, a czyszczenie mechaniczne w wodzie ze zbiornika w niczym nie przeszkadza ;-)

sama gąbka też jest przyzwoitym siedliskiem bakterii, a czyszczenie mechaniczne w wodzie ze zbiornika w niczym nie przeszkadza ;-)
- 0
Czy gąbka w filtrze wewnętrznym może być np 2 razy dłuższa i szersza nić oryginalna? Pomyślałem, że powierzchnia dla bakterii będzie większa ale nie mam żadnego doświadczenia z gąbkami bo używam raczej zewnętrznych bardziej ceramicznych a gąbkę jako mechaniczny prefiltr.
Zastanawiam się również, czy gąbka PPI 45 która zatrzymuje tylko mniejsze zanieczyszczenia jest biologicznie tak samo przydatna jak np. 20 PPI.
Zastanawiam się również, czy gąbka PPI 45 która zatrzymuje tylko mniejsze zanieczyszczenia jest biologicznie tak samo przydatna jak np. 20 PPI.
- 0
+ A On nachyliwszy się pisał palcem po ziemi +
- Rezydent
- Reputacja: 54
- GG: 0
Ja zawsze używałem większych gąbek niż oryginalnie .
- 0
adams2121 pisze:Ja zawsze używałem większych gąbek niż oryginalnie .
A jak z gęstością?
- 0
- Rezydent
Może nie mądre pytanie, ale czy taka się nadaje? http://allegro.pl/poduszka-walek-format ... 6e9677fd88
- 0
- Rezydent
Dobieram taka która mi pasuje .
Jak ma wyłapywać drobiny , bardzo drobne oczka, jak ma chodzić z tydzień to rzadkie.
Takich z aukcji nie używałem . Zazwyczaj biorę 50/50 ,lub 25/25 a. Grubość dobieram jak mi pasuje .
Mam filtr panelowy , teraz Hamburga , kilka głowic , gąbek zawsze brakuje .
Jak ma wyłapywać drobiny , bardzo drobne oczka, jak ma chodzić z tydzień to rzadkie.
Takich z aukcji nie używałem . Zazwyczaj biorę 50/50 ,lub 25/25 a. Grubość dobieram jak mi pasuje .
Mam filtr panelowy , teraz Hamburga , kilka głowic , gąbek zawsze brakuje .
- 0
Krzych67 pisze:Czy gąbka w filtrze wewnętrznym może być np 2 razy dłuższa i szersza nić oryginalna? Pomyślałem, że powierzchnia dla bakterii będzie większa ale nie mam żadnego doświadczenia z gąbkami bo używam raczej zewnętrznych bardziej ceramicznych a gąbkę jako mechaniczny prefiltr.
większej różnicy jeśli chodzi o zasiedlenie bakterii nie ma( oczywiście drobniejsza gąbka, przynajmniej w teorii = większa powierzchnia) ale rolą gąbki jest filtracja mechaniczna, biologiczna to wartość dodana.
gąbka z linku może okazać się "nieprzepuszczalna" . moim zdaniem lepiej wybrać produkt dedykowany( w dodatku bardziej atrakcyjny cenowo.
- 0
Gdyby nie ten biały kolor to bym zaryzykował, bo za tyle gąbki za 20 zł do akwarium nie kupi.
- 0
- Rezydent