Filtr kasetowy w akwarium 200 L

Wszystko na temat podstawowych elementów każdego akwarium.

Re: Filtr kasetowy w akwarium 200 L

autor: f.tomasz » 07 wrz 2017, 11:23

Tak jak opisałem wcześniej komory ( na zdjęciu od przodu): śmieciowa, gąbka, gąbka, grzałka i komora z biologiem i pompą. Na pierwszym zdjęciu wlot wody.
  • 0

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Nowy na forum
 
Posty: 10
Rejestracja: 06 wrz 2017, 14:51
Lokalizacja: bia
Reputacja: 0
GG: 0

Re: Filtr kasetowy w akwarium 200 L

autor: miewan » 07 wrz 2017, 11:39

OK,
czyli zasysa "od dołu" ? a ten rurkowy to wylot ?
Ja zrobił bym zupełnie odwrotnie - zaciąg poprzez "grzebieniowy " przelew ,wtedy miałbyś pełną funkcję skimera, a nie jakiś "ząbek" w przedziale grzałki
Natomiast wylot, tam gdzie teraz zaciąg, ale też zabezpieczony od wpływania ryb (teraz nie ma tam zabezpieczenia ? ), a jeszcze lepiej "ściśnięty" jakimś dyfuzorem kierunkowym dla cyrkulacji.
  • 1

sic. "Jest wiele gatunków ryb na które możesz sobie pozwolić nawet w małym akwarium"
Awatar użytkownika
Administrator
 
Posty: 5386
Rejestracja: 27 wrz 2013, 10:37
Lokalizacja: Białystok/NM
Reputacja: 983
GG: 0

Re: Filtr kasetowy w akwarium 200 L

autor: f.tomasz » 07 wrz 2017, 11:48

Zasysa od dołu, a czerwona rura to wylot. Ząbek rąbiący za skimer sprawdza się znakomicie. Obawiam się, że wlot przelewowy od góry by się nie sprawdził - chyba trudniej jest wzbić śmieci od dołu i doprowadzić je na powierzchnię niż tworzyć cyrkulację od góry do dołu - to tylko moje przemyślenia. Wlot nie jest zabezpieczony chociaż zaciąg jest całkiem mocny. Myślałem, by wrzucić tam jakąś rzadką gąbkę, ale okazało się, że ryby nie są wciągane, więc odpuściłem.
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 10
Rejestracja: 06 wrz 2017, 14:51
Lokalizacja: bia
Reputacja: 0
GG: 0

Re: Filtr kasetowy w akwarium 200 L

autor: adams2121 » 07 wrz 2017, 13:14

Przejrzyj jak to u mnie chodzi

viewtopic.php?f=57&t=3422&start=30
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 4332
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 585
GG: 0

Re: Filtr kasetowy w akwarium 200 L

autor: Seban » 07 wrz 2017, 13:30

f.tomasz pisze:Obawiam się, że wlot przelewowy od góry by się nie sprawdził - chyba trudniej jest wzbić śmieci od dołu i doprowadzić je na powierzchnię niż tworzyć cyrkulację od góry do dołu - to tylko moje przemyślenia.

Tak jak Andrzej napisał. Zdecydowanie bardziej sprawdza się grzebień na górze a wylot na dole, z przewężeniem aby strumień był silny.
Przy Twoim ustawieniu, cięższe śmieci, jak już opadły to nie ma co je podnieść, ruch wody i ryby, powodują, że większe/cięższe śmieci rozpadają się i stopniowo, po kawałku się wzbijają, co daje efekt ciągłych paprochów w wodzie i brak jej klarowności. Zastosowanie grzebienia na górze i silnego prądu na dole powoduje, że nawet największe śmieci się wzbijają, zanim się rozpadną na tysiące mniejszych pyłków. Silny nurt jest w stanie wzbić piasek i przesunąć żwirek czy nawet korzeń. Bez problemu podniesie odchody, resztki jedzenia czy obumarłe liście. Ponieważ jest dekoracja w postaci kamieni czy korzeni, to nie wszędzie w szkle będziesz miał silny nurt. W zakamarkach mogą pojawić się miejsca gdzie zbierze Ci się syf. Jest to normalne, łatwe do ogarnięcia i lepiej wygląda kupka syfku w jednym miejscu niż brak klarowności wody.
  • 2

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Administrator
 
Posty: 1523
Rejestracja: 03 lis 2013, 20:00
Lokalizacja: Mrągowo
Reputacja: 295
GG: 4479432

Re: Filtr kasetowy w akwarium 200 L

autor: f.tomasz » 07 wrz 2017, 14:21

adams2121 pisze:Przejrzyj jak to u mnie chodzi

http://akwariumonline.pl/viewtopic.php? ... 2&start=30


Z tego co widzę wylot wody masz też z góry (biała rurka) ?
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 10
Rejestracja: 06 wrz 2017, 14:51
Lokalizacja: bia
Reputacja: 0
GG: 0

Re: Filtr kasetowy w akwarium 200 L

autor: adams2121 » 07 wrz 2017, 15:06

Tak, lecz szkło jest krótkie, wysokie, i niezbyt głębokie, dodatkowo jest aquaszut 750 co daje wyjątkowo silny nurt, woda czysta, a to co nie da rady zaciągnąć od góry, ściągam przy podmianie, z jednego miejsca - z pod zaciągu.

Woda kryształ, paprochow brak cyrkulacja jest bardzo dobra.
Jakby był z tym problem - mam dodatkowo cyrkulator 3400 l/h. W Zapasie.
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 4332
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 585
GG: 0

Re: Filtr kasetowy w akwarium 200 L

autor: f.tomasz » 08 wrz 2017, 13:05

Interesuje mnie rozwiązanie kompleksowe, bez dodatkowych sprzętów w akwarium. Zrobiłem filtr kasetowy by ukryć wszystko w pudełku i już. Dziś okaże się czy 1500 l/h robi dobrą cyrkulację. Podejrzewam że jeszcze sporo czasu upłynie zanim uda mi się poprawnie skierować wylot wody.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 10
Rejestracja: 06 wrz 2017, 14:51
Lokalizacja: bia
Reputacja: 0
GG: 0

Re: Filtr kasetowy w akwarium 200 L

autor: adams2121 » 08 wrz 2017, 14:57

Jak ma być kompleksowo - to chyba niestety Hamburg zostaje. ;)
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 4332
Rejestracja: 16 gru 2013, 21:34
Lokalizacja: Białystok
Reputacja: 585
GG: 0

Re: Filtr kasetowy w akwarium 200 L

autor: Witek » 15 wrz 2017, 13:59

A może nie dawać jednej mocnej pompy, a dwie słabsze tak by dmuchały w dwóch kierunkach...
  • 0

Rezydent
 
Posty: 339
Rejestracja: 13 paź 2013, 19:42
Lokalizacja: Warszawa
Reputacja: 40
GG: 0

PoprzedniaNastępna

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
cron
Reputation System ©'